Een Franse vissersboot voor de kust van West-Frankrijk
NOS Nieuws

Fransen opnieuw boos op Nederlandse vissers om 'vernietigende praktijken'

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Franse politici vinden dat Nederlandse vissers de zee voor de Franse kust leegroven. Dat schrijven ze in een open brief in dagblad Le Monde.

Het gaat om Nederlandse vissersschepen met grote sleepnetten. Die worden met kabels over de zeebodem voortgetrokken en halen zo vis naar boven. De Nederlanders noemen deze techniek 'flyshoot-visserij'.

Volgens de ondertekenaars van de open brief heeft de vistechniek een verwoestend effect op de ecosystemen onder water. ,,Frankrijk moet werken aan een Europees verbod op die vernietigende techniek, die onze wateren en havens tot woestijnen maakt'', schrijven de 120 Kamerleden, senatoren en Europarlementariërs van links en rechts in de brief.

Ze vinden het niet alleen schadelijk voor de natuur onder water, maar vinden het ook oneerlijke concurrentie voor de Franse vissers die veelal met kleinere schepen werken.

Zo groot als Parijs

Volgens de politici kunnen vijf grote Nederlandse vissersschepen met hun mega-netten in één dag tijd een gebied leegvissen dat zo groot is als Parijs. "Kleine vissers kunnen zo'n aanval van die industriële vissers niet overleven", staat in de brief. "De enorme Nederlandse schepen hebben eerst de Noordzee al leeggehaald. Toen richtten ze zich op het oostelijk deel van het Kanaal en nu stortten ze zich als roofdieren op het westelijk deel."

Eind deze maand wordt er in Brussel overleg gevoerd over de Europese vissers. De Franse politici roepen president Macron op om daar in actie te komen. "Vissen met deze sleepnetten moet zo snel mogelijk verboden worden. Frankrijk moet zijn stem laten horen om de Franse vissers te redden van de vernietigende praktijken van Nederland."

Het Europees Parlement stemde dit jaar al voor een verbod op flyshootvissen in de Franse territoriale wateren. Maar dat verbod staat onder druk: de Europese Commissie moet er nog mee instemmen. Daar gaat de echte strijd plaatsvinden, denken de schrijvers van de open brief.

Volgens hen voert Nederland een sterke lobby voor zijn eigen vissers en doet de Franse regering niets. "In Frankrijk blijft het stil, terwijl er enorm veel op het spel staat: familiebedrijven, kennis, onze economie, de biodiversiteit en het klimaat."

Het is niet voor het eerst dat Franse en Nederlandse vissers ruzie hebben. De afgelopen jaren speelde er een groot conflict over het pulsvissen van de Nederlanders, waarbij wordt gewerkt met stroomstootjes. De Fransen protesteerden ertegen, ook toen met het verwijt dat Nederland met omstreden technieken de zee 'leegroofde'. Het Europees Hof heeft die manier van vissen vorig jaar definitief verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl