NOS Nieuws

Twitch legt gok-streams aan banden na fel protest bekende streamers

Streamingplatform Twitch verbiedt vanaf 18 oktober een groot deel van de gokstreams die er nu nog te volgen zijn. Streams van online gokautomaten, dobbelspellen en potjes roulette op websites die geen Amerikaanse vergunning hebben mogen niet meer worden vertoond, heeft het dochterbedrijf van Amazon bekendgemaakt. Alleen poker en gokken op sport worden niet geweerd.

Twitch, een populaire videowebsite waarop vooral gamers live-uitzendingen maken van hun gamesessies, zegt dat er de afgelopen tijd veel is gediscussieerd over gokcontent op het platform, met het oog op de verslavende werking van gokken.

Uitzendingen van de populaire gokmachinewebsites stake.com, rollbit.com, duelbits.com en roobet.com worden nu verboden. Mogelijk wordt de lijst met verboden gokstreams later nog uitgebreid.

Veel bijval

Er zijn al langer zorgen over de effecten van de gok-streams. Die laten vaak grote winsten zien, maar staan zelden stil bij de risico's, waardoor ze mensen ertoe zouden kunnen aanzetten om te gaan gokken.

Aanleiding voor de strengere regels die nu worden ingevoerd, is hoogstwaarschijnlijk het felle protest tegen gokcontent door bekende streamers als Pokimane en Mizkif, die miljoenen volgers hebben en dreigden om te staken rond de feestdagen - een periode waarin zijzelf en Twitch veel geld verdienen aan advertenties en streamdonaties. Zij spraken zich uit tegen gokken en kregen veel bijval van andere bekende namen en hun volgers.

'Miljoen dollar per maand'

Gokcontent, met name van de niet-Amerikaanse websites die nu worden verboden, wordt zeer goed bekeken op Twitch. Een van de streamers die vaak uitzendingen maken van hun goksessies, Trainwreck, kreeg naar eigen zeggen in bepaalde periodes een miljoen dollar per maand van gokbedrijven die hij op zijn stream liet zien. Weinig streamers verwachtten dan ook dat Twitch actie zou ondernemen tegen de populaire en winstgevende gokcontent.

Pokimane, wier oproep tot een gokverbod vele duizenden steunbetuigingen ontving, reageert op verheugd op de stap van Twitch:

Eerder verbood Twitch al wel het weggeven van promotiecodes van goksites aan kijkers. Het bedrijf wijst er nu opnieuw op dat die regels al bestonden, maar erkent dat "sommige mensen deze regels omzeilen en daarmee onze gemeenschap blootstellen aan potentieel leed". Daarom wordt nu alsnog besloten tot strengere gokregels.

De discussie over gokcontent op Twitch loopt al langer. Directe aanleiding voor de huidige kritiek is een schandaal rond een bekende streamer, ItsSliker. Die had andere streamers voor honderdduizenden dollars opgelicht met het verhaal dat zijn bankrekening geblokkeerd was en hij dringend geld van hen moest lenen. Afgelopen weekend vertelde hij in zijn uitzending dat hij zwaar gokverslaafd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl