NOS / ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 21/9: Start Algemene Politieke Beschouwingen • Eerste ontmoeting Joe Biden en Liz Truss

Goedemorgen! In Den Haag begint het debat over de kabinetsplannen voor komend jaar en de Amerikaanse president Joe Biden en Britse premier Liz Truss ontmoeten elkaar in New York.

Maar eerst het weer: er zijn zonnige perioden en stapelwolken worden afgewisseld met dikkere wolkenvelden. Bij weinig wind komt de temperatuur 's middags rond 18 graden uit. Met uitzondering van een enkele lichte bui blijft het droog.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Tweede Kamer wordt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen het debat gevoerd over de kabinetsplannen voor 2023. Twee dagen lang gaan de twintig politieke leiders in het parlement in debat met premier Mark Rutte. Dat is te volgen via de website van de NOS en op de televisie via NPO 1 en NPO Politiek.
  • Liz Truss en de Amerikaanse president Joe Biden ontmoeten elkaar vandaag in New York tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Het is de eerste keer dat Truss de president ontmoet als premier van het Verenigd Koninkrijk. Eigenlijk zouden ze elkaar afgelopen weekend al ontmoeten in Londen, maar dat werd uitgesteld vanwege de begrafenis van koningin Elizabeth II.
  • Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt het nieuwe cijfer voor het Nederlandse consumentenvertrouwen bekend. Vorige maand zakte dat getal naar een nieuw dieptepunt vanwege zorgen over de hoge inflatie en de lage koopkracht.

Wat heb je gemist?

Rond november moet er een steunpakket voor ondernemers zijn. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken gisteravond gezegd in Nieuwsuur.

De minister wil bedrijven "gericht helpen". Daarom wil ze in overleg met de energiebedrijven eerst inzage krijgen in het verbruik, dat erg verschilt per onderneming. Adriaansens wil met name mbk-bedrijven helpen die veel energie gebruiken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om bakkers, sauna's en tuincentra.

Adriaansens voelt er weinig voor om grote bedrijven meer te laten betalen. "We willen ook een interessant vestigingsklimaat houden voor Nederland", zei ze.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Kunstmatige riffen die bijna een jaar geleden in de Waddenzee zijn geplaatst zijn gisteren boven water gehaald. Onderzoekers wilden zien hoeveel zeeleven er in de betonnen elementen zat. Ze bleken vol palingen, krabben, oesters en zeesterren te zitten.

De komende jaren worden gebruikt om te onderzoeken wat er op en rond de riffen leeft en welke constructies het beste werken. Daarna wordt bepaald welke een definitieve plek krijgen langs de zeedijk.

ReefSystems
Een van de kunstmatige riffen die voor onderzoek uit het water is gehaald

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl