VN-baas Guterres spreekt voor de Algemene Vergadering
NOS Nieuws

Poetin afwezig bij VN-vergadering in New York, maar op ieders lippen

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

De Russische president Poetin is de grote afwezige op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, maar hij is hét gespreksonderwerp in de wandelgangen van de VN. Zo noemde minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken de dinsdag aangekondigde referenda in verschillende bezette gebieden in Oekraïne "volkomen onacceptabel. Het is land dat bij de staat Oekraïne behoort, waar Rusland niets te zoeken heeft."

Volgens Hoekstra zijn de plannen ook voor de Europese Unie en andere bondgenoten onaanvaardbaar. De VN-Veiligheidsraad heeft tot nu toe niets kunnen uitrichten, aangezien Rusland daar als permanent lid vetorecht heeft.

'Vals narratief'

Ondanks dat 141 landen de acties van Rusland veroordeeld hebben, blijven er ook landen die de kant van Rusland kiezen. Hoekstra zegt hierover: "We moeten ervoor zorgen dat dit soort zaken door zo veel mogelijk landen wordt veroordeeld. Een deel van het gezelschap is toch gevoelig voor het valse Russische narratief. We moeten die landen er ook bij betrekken, zo breed mogelijk in gesprek gaan."

Tijdens een gepassioneerde speech voor de Algemene Vergadering zei de Franse president Macron dat geen land aan de zijlijn mag blijven staan ten opzichte van de Russische agressie. Hij beschuldigde degenen die nu stil blijven ervan "medeschuldig te zijn aan nieuw imperialisme" dat de huidige wereldorde vertrapt en vrede onmogelijk maakt.

De Franse president Macron tijdens zijn speech

Eerder had VN-topman Antonio Guterres de vergadering geopend met een alarmerende boodschap. "De wereld is in groot gevaar en is verlamd", zei de Portugees.

'Kolossaal globaal disfunctioneren'

Het is voor het eerst in drie jaar dat de wereldleiders elkaar na de pandemie weer persoonlijk de hand schudden en dat is volgens Guterres geen moment te vroeg. Hij stelde dat de internationale gemeenschap is "vastgelopen in een kolossaal globaal disfunctioneren" en niet bereid is de uitdagingen van het moment aan te pakken.

Guterres schetste het beeld van een gespannen wereld, die met de klimaatcrisis letterlijk 'in brand' staat en waar, met de oorlog in Oekraïne voorop, meerdere hevige conflicten worden uitgevochten. Ook de hoge inflatie, de energiecrisis en economische ongelijkheid in de wereld haalde hij aan als zorgelijke ontwikkelingen.

Tijdens zijn toespraak waarschuwde hij voor de gevaren van nieuwe technologieën, ondanks dat die de wereld ook met elkaar kunnen verbinden. Maar volgens Guterres verdienen socialemediaplatforms geld aan woede, verontwaardiging en negativiteit, waarbij data verkocht worden om gedrag van gebruikers te beïnvloeden.

'Desinformatie als oorlogswapen'

Daarmee staat ook het verspreiden van desinformatie dit jaar op de agenda. Minister Hoekstra maakt zich in New York samen met zijn Canadese collega-minister van Buitenlandse Zaken hard voor nauwere samenwerking om desinformatie te bestrijden.

Hoekstra noemt desinformatie een oorlogswapen en verwijst daarbij naar Rusland: "Rusland probeert ons te misleiden en valse verhalen over de oorlog te vertellen om ons uiteindelijk te ontmoedigen Oekraïne te steunen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl