Een muurschildering van de journalist in Umm al-Fahm aan de Israëlische kant van de grens
NOS Nieuws

Zaak gedode Al Jazeera-journalist doorverwezen naar Internationaal Strafhof

De zaak van de in mei gedode Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh is op verzoek van haar nabestaanden naar het Internationaal Strafhof in Den Haag doorverwezen. Zij willen dat het Strafhof onderzoek gaat doen naar de dood van de vooraanstaande Midden-Oosten-verslaggever.

Volgens Abu Aklehs werkgever Al Jazeera gaat het om een nieuwe klacht, maar persbureau AP schrijft dat de zaak is toegevoegd aan een lopende aanklacht tegen Israël. Die gaat over het gericht schieten op Palestijnse journalisten op de Westelijke Jordaanoever.

De nabestaanden van Abu Akleh hebben een verklaring over het besluit laten uitgaan. "Shireen werd vier maanden geleden gedood. Onze familie zou geen dag langer meer moeten hoeven wachten op gerechtigheid", schrijven zij.

Tegen Al Jazeera zegt haar broer dat de schutters verantwoordelijk moeten worden gehouden. "Er zijn meer dan 16 kogels afgevuurd op Shireen en haar collega's toen ze in die steeg stonden", stelt haar broer Anton Abu Akleh. "Er is zelfs geschoten op de persoon die haar in veiligheid probeerde te brengen, toen ze was neergeschoten".

Jaren duren

De Palestijnse vakbond voor journalisten en de Internationale Federatie van Journalisten steunen de nabestaanden in hun aanklacht, meldt de zender. Begin deze maand eiste de familie al een diepgravend onderzoek door de Verenigde Staten en het Internationaal Strafhof.

Dat de zaak naar het Internationaal Strafhof wordt doorverwezen, betekent overigens niet dat het Hof de zaak ook direct oppakt. Als dat wel gebeurt, kan het bovendien jaren duren voor het tot vervolging komt.

Abu Akleh werd op 11 mei neergeschoten toen ze verslag deed van een Israëlische inval in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze werd door een kogel in haar hoofd getroffen, hoewel ze op dat moment een helm en een kogelvrij vest droeg waarop duidelijk het woord 'pers' stond.

Haar dood leidde tot grote woede onder Palestijnen, die het Israëlische leger als schuldigen aanwezen. Ook haar werkgever Al Jazeera en de Palestijnse autoriteiten spraken al snel van een aanslag op de journalist en hielden Israël verantwoordelijk.

De Londense onderzoeksgroep Forensic Architecture deed samen met de Palestijnse organisatie Al Haq een onderzoek. Zij wijzen in vandaag gepresenteerde resultaten naar een Israëlische militair. Uit het moment waarop de kogels werden afgevuurd en de weg die deze hebben afgelegd zou zijn af te leiden dat er bewust is geschoten op Abu Akleh.

Geen strafrechtelijke vervolging

Aanvankelijk zeiden de Israëlische autoriteiten dat Abu Akleh vermoedelijk door een Palestijnse schutter was gedood. Toch stelde Israël een eigen onderzoek in, waarvan de resultaten begin deze maand werden gepubliceerd.

Het leger stelde daarin dat er toch een "grote kans" is dat Abu Akleh door Israëlisch vuur is gedood. Maar dat zou per ongeluk zijn gebeurd en Israël heeft daarom geen strafrechtelijke vervolging ingesteld.

Internationale media als CNN, persbureau AP en onderzoekscollectief Bellingcat concludeerden overigens al eerder dat Israël verantwoordelijk is voor haar dood, net als het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl