Een foto van GTA V, de voorloper van GTA VI
NOS NieuwsAangepast

Beelden langverwachte videogame GTA VI gelekt, makers erg teleurgesteld

Een hacker heeft beelden online gezet van de langverwachte nieuwe videogame GTA VI. Ze kwamen terecht op een online forum voor fans. Ontwikkelaar Rockstar Games bevestigt dat "een derde partij" op illegale wijze vertrouwelijke informatie heeft gedownload, waaronder beelden van het spel.

Op het forum verschenen gisteren tientallen video's van de volgende uitgave van een van de grootste spellen in de game-industrie. De vorige editie van het spel, GTA V, bracht in een dag meer dan 850 miljoen dollar op. Uiteindelijk werd de game het snelst verkopende entertainmentproduct in de geschiedenis.

Aandelen

In een verklaring meldt de ontwikkelaar "extreem teleurgesteld" te zijn dat details over het spel op deze manier naar buiten zijn gekomen. Rockstar verwacht niet dat er gevolgen zullen zijn voor de ontwikkeling van de game.

De aandelen van Take-Two Interactive Software Inc., het bedrijf waar Rockstar onder valt, daalden in de voorhandel tot ruim 6 procent vanwege het lek. De voorhandel is een goede indicatie voor wat het aandeel gaat doen als de beurzen open gaan in Amerika.

De beelden laten een videospel zien dat nog in de ontwikkelingsfase is. De uiteindelijke versie ziet er volgens de bronnen mooier uit. Een Twitterpagina gewijd aan het lek claimt dat de beelden niet uit de laatste ontwikkelingsfase van het spel komen. De gelekte beelden zijn volgens het account drie tot zeven jaar oud.

In een video, die veelvuldig wordt gedeeld, is te zien hoe een personage een restaurant overvalt en vertrekt in een politieauto:

Na het lek werden de beelden direct verspreid op Twitter en YouTube. Een deel daarvan werd snel weer verwijderd maar een ander deel is nog steeds te vinden.

De hacker zei op het forum een deal te willen sluiten met Rockstar Games, waarmee hij de indruk wekt dat hij over meer beelden beschikt. Ook zou hij dreigen met het lekken van de broncode, de 'bouwstenen' waaruit het spel bestaat. Wat voor deal de hacker wil, is niet duidelijk. Ontwikkelaar Rockstar schrijft daar in zijn verklaring verder niets over.

De hacker claimt dezelfde persoon te zijn die eind vorige week de wereldwijde taxi- en bezorgdienst Uber hackte.

Sinds 2014 is Rockstar bezig met de ontwikkeling van GTA VI, zegt Bloomberg. Voor het eerst wordt een van de hoofdpersonages een vrouw en het verhaal speelt zich voor een groot deel af in een verzonnen deel van Miami. In februari erkende Take-Two Interactive Software Inc. dat het spel in de maak is. De aandelen van het bedrijf schoten daarna direct omhoog met 7 procent.

Het is nog niet duidelijk wanneer GTA VI te spelen is. Waarschijnlijk is Rockstar nog een tijdje bezig met de ontwikkeling en wordt het begin 2024 gelanceerd, meldt een journalist van Bloomberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl