Een man staat voor een uit voorzorg gesloten winkel in de stad Fukuoka, op het eiland Kyushu
NOS NieuwsAangepast

Twee doden in Japan door tropische storm, veel wateroverlast

In Japan zijn minstens twee mensen omgekomen en tientallen mensen gewond geraakt door de tropische storm Nanmadol, die gisteren aan land kwam als orkaan op het eiland Kyushu. Mensen werden onder meer geraakt door rondvliegend glas, schrijven Japanse media.

De Japanse staatsomroep NHK meldt dat een man dood in zijn auto was aangetroffen die met water was volgelopen. Een andere man stierf nadat hij door een landverschuiving was meegesleurd. Een persoon is nog vermist en minimaal 87 mensen zijn gewond geraakt.

Verder viel de stroom vanochtend uit bij zo'n 340.000 huishoudens en overstroomden straten door de vele regen en harde wind, die met een gemiddelde snelheid van 108 kilometer per uur en windstoten tot 162 kilometer per uur op tal van plekken schade veroorzaakte.

Zo brak in de stad Kagoshima, in het zuidwesten van Japan, een bouwkraan doormidden. Ook moesten tienduizenden mensen overnachten in onder meer sporthallen, omdat ze uit voorzorg waren geëvacueerd.

Premier stelt vertrek uit

Boven land is Nanmadol inmiddels wel afgezwakt, maar de Japanse meteorologische dienst verwacht dat met name de zware regenval voor problemen blijft zorgen. De tropische storm trekt de komende dagen weg richting het noorden, over het eiland Honshu. Dinsdag komt Nanmadol dan aan bij Tokio.

De lokale treinvervoerder heeft op Kyushu de activiteiten voorlopig stopgezet. Daarnaast hebben vliegmaatschappijen Japan Airlines en All Nippon Airways ongeveer 800 vluchten geannuleerd. Automaker Toyota legt de productie in sommige fabrieken stil vanwege de storm.

De Japanse premier Kishida heeft zijn vertrek naar New York uitgesteld, waar hij een toespraak zou houden voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij blijft in Japan om de geleden schade te inventariseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl