NOS NieuwsAangepast

Belgische formateur moet 7 dagen zwijgen

De gesprekken over een nieuwe Belgische regering liggen voorlopig stil. De oorzaak ligt dit keer buiten de politieke impasse. Formateur Elio Di Rupo wordt namelijk woensdag geopereerd aan de stembanden. Daarna mag de Waalse socialist een week lang niet praten, dus ook niet met partijvoorzitters.

Di Rupo was al hees toen hij twee weken geleden zijn formatieopdracht toelichtte. Nu is dus gebleken dat hij een knobbeltje op zijn stembanden heeft, dat woensdag wordt weggesneden.

Er wordt wel schriftelijk onderhandeld. Vanaf 8 juni zou Di Rupo weer kunnen spreken met de negen partijen.

Jaar

Op 13 juni zal het een jaar geleden zijn dat de Belgen naar de stembus gingen om een nieuw nationaal parlement te kiezen. Langs Waalse kant won de socialistische PS van Di Rupo de verkiezingen. Langs Vlaamse kant won de nationalistische N-VA van Bart De Wever.

Doordat de standpunten van beide partijen zo tegengesteld zijn, blijkt het moeilijk om een regeerakkoord te schrijven waarin politici langs beide kanten van de taalgrens zich kunnen vinden. Daarmee is België bezig aan de op één na langste regeringsformatie ooit, alleen Cambodja deed vooralsnog 'beter' door er 354 dagen over te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl