Pridemars in de Servische hoofdstad Belgrado
NOS NieuwsAangepast

Hooligans botsen met Servische politie bij Pridemars in Belgrado

In de Servische hoofdstad Belgrado hebben zich vanmiddag ongeregeldheden voorgedaan rond de Pridemars. De oproerpolitie kwam in actie toen voetbalsupporters probeerden in de buurt te komen van de demonstratieve optocht voor lhbti-rechten. Ze riepen leuzen als "dood aan de homo's" en bekogelden de agenten met flitsgranaten, stenen en fakkels.

Ordeverstoringen bij Pridemars in Belgrado

Een eind verderop liepen de duizenden deelnemers aan de Pridemars een sterk ingekorte route van enkele honderden meters lang door de stad. De mars eindigde op een plein waar ze een concert konden bijwonen.

Eerder deze week verbood de politie de mars vanwege het risico op confrontaties met ultrarechtse betogers. Maar de Servische premier Brnabic gaf daarna toch toestemming voor de optocht, het sluitstuk van de EuroPride, een week van bijeenkomsten en lezingen over genderthema's. Ze liet de deelnemers weten dat hun veiligheid in Belgrado was gewaarborgd.

Onder de mensen die meeliepen was ook de Amerikaanse ambassadeur in Servië, die de afgelopen tijd druk heeft uitgeoefend op de Servische autoriteiten om de Pride door te laten gaan. Ook Europarlementariërs waren naar Belgrado gekomen voor het weeklange evenement.

31 arrestaties

Voordat de hooligans zich roerden hadden andere anti-lhbti-activisten al geprobeerd door het politiekordon heen te breken. Ze gooiden met flessen naar de agenten. De politie meldt dat er 31 mensen zijn opgepakt.

De organisatie achter de Pride koos Belgrado drie jaar geleden als gaststad voor de lhbti-manifestatie, in de hoop dat het een doorbraak zou kunnen forceren in het voor een deel conservatieve land, waar de orthodoxe kerk homoseksualiteit vaak veroordeelt, maar waar premier Brnabic openlijk lesbisch is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl