NOS Nieuws

Amsterdam vangt extra asielzoekers op en roept anderen op dat ook te doen

Op korte termijn kunnen 250 asielzoekers terecht in Amsterdamse sporthallen en op een boot voor noodopvang. Amsterdam vangt op dit moment al 2100 asielzoekers op en er is nog een cruiseschip voor 1000 personen onderweg.

GroenLinks-wethouder Groot Wassink roept andere gemeenten om ook locaties vrij te maken; "Er zijn gemeenten die nu niet of nauwelijks bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. Dat is een onhoudbare situatie. Het kan niet zo zijn dat een minderheid van de gemeenten de problemen oplost."

De sportlessen in de sporthallen die als opvanglocatie gaan dienen zijn allemaal verplaatst. Op de beoogde boot zitten nu ook Oekraïense vluchtelingen. Die boot is eventueel tot 1 oktober beschikbaar, de sporthallen voor een week. De wethouder heeft toegezegd, omdat het volgens hem onacceptabel is dat mensen buiten slapen.

Vier grote steden

De provincies Groningen en Drenthe vangen in verhouding tot het aantal inwoners veruit de meeste asielzoekers op. Bij de vier grote steden is Amsterdam koploper.

In Rotterdam worden 340 asielzoekers opgevangen op vier schepen, Volgens planning loopt die opvang op 1 oktober af. Den Haag heeft een asielzoekerscentrum met plek voor 400 asielzoekers en een opvanglocatie voor vijftig minderjarigen. Daarnaast vangt Den Haag voor de periode van een half jaar nog eens 400 asielzoeker op.

Utrecht heeft een asielzoekerscentrum voor 600 mensen, een plek voor twintig alleenstaande asielzoekers en er worden tijdelijk 300 asielzoekers opgevangen in een hotel. Ook de Jaarbeurs wordt regelmatig ingezet voor kortstondige opvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl