Julian Alaphilippe legde vorig jaar in België beslag op de regenboogtrui
NOS Wielrennen

WK wielrennen in Wollongong beginnen zondagochtend vroeg met primeur

De wielerwereld verzamelt zich deze week voor de tweede keer in de geschiedenis in Australië voor de wereldkampioenschappen. Nadat Melbourne en Geelong de titelstrijd in 2010 hebben georganiseerd, is het vanaf zondag de beurt aan Wollongong, een stad tachtig kilometer ten zuiden van Sydney.

"Waarom we weer Down Under zijn? De vraag kwam van de UCI en in de staat New South Wales zeiden ze gelijk ja", legt koersdirecteur Scott Sunderland uit.

De meeste wielrenners zijn eerder deze week al geland in Sydney om te acclimatiseren. Het is daar acht uur later dan in Nederland.

Primeur om 1.30 uur

Zondag staan de individuele tijdritten op het programma. "Voor het eerst rijden de mannen en vrouwen precies dezelfde afstand (34,2 kilometer, red.) en over exact hetzelfde parcours. Jullie zullen al om half twee de wekker moeten zetten."

Wollongong ligt aan de Australische oostkust, 80 kilometer ten zuiden van Sydney

Wollongong, een stad met ruim 300.000 inwoners, zal bij weinig mensen bekend in de oren klinken. Het heeft zijn naam ('het geluid van golven') te danken aan de Aboriginals, de eerste bewoners van het eiland.

Het is de rustige buurman van Sydney, dat vijf miljoen mensen herbergt.

"Wat de wereld hier gaat zien de komende week? De witte vuurtoren zal vaak in beeld komen en ook de unieke geografie. Je hebt prachtige witte stranden en een schitterende kustlijn, terwijl je nog geen tien kilometer landinwaarts opeens in de bergen bent."

Het toerisme speelt mee in de keuze om circa twintig miljoen euro neer te tellen voor de organisatie van een dergelijk evenement. "Maar ze hebben ook een ander doel in de staat New South Wales. Ze willen tien wereldkampioenschappen organiseren in tien jaar tijd. Binnenkort is er ook een WK cross country atletiek en een WK zwemmen."

"Evenementen zorgen ervoor dat er meer banen komen voor de jeugd. Het geeft een boost aan de lokale economie en ook aan de sportfaciliteiten. Juist in de kleinere steden zoals Wollongong is dat belangrijk."

WK 2010 in Australische Geelong: Vos haalde het bijna

Sportief gezien zullen niet alle ogen op de thuisrijders gericht zijn. Rohan Dennis en Caleb Ewan zijn er opvallend genoeg niet bij. Sunderland gaat er niet over, dus hij kan slechts gissen naar de afmelding van Dennis.

"Ik las dat de broer van Dennis gaat trouwen. Maar ik weet niet of dat de echte reden is dat hij er niet bij is. Ik weet wel dat hij teleurgesteld was in de afstand van de tijdrit. Dat heeft hij ons laten weten. Hij heeft liever vijftig kilometer of meer. Het lijkt me ook dat hij niet zomaar opstapt voor een plek in de topvijf."

Twaalf keer Mount Pleasant

"Caleb is al het hele jaar niet echt in vorm. En het parcours is niet echt vlak. We hadden daar wel voor kunnen zorgen, maar dan was het rondje vanuit toeristisch oogpunt minder mooi geworden. Een sprinter kan hier overigens nog steeds wel winnen, mits hij in vorm is en een ploeg heeft die volledig in dienst rijdt van hem. Australië heeft met Michael Matthews nog een hele sterke renner. Hij won in 2010 in Geelong goud bij de beloften."

Het peloton moet twaalf keer de steile Mount Pleasant op. Een helling met een piek van veertien procent. "Ik hoorde van de week dat iemand daar 24 procent stijging had gemeten, maar die cijfers zijn mij niet bekend."

2010: Terpstra gaat als eerste de laatste bocht in, maar Hushovd wint

Hellingen zijn altijd goed voor Mathieu van der Poel. De Nederlandse ogen zullen vooral op hem gericht zijn. Maar ook Bauke Mollema en Dylan van Baarle, vorig jaar nog tweede in de wegwedstrijd, maken kans om Joop Zoetemelk (1985) op te volgen.

Ze krijgen gezelschap van Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn, Daan Hoole, Taco van der Hoorn, Jan Maas en Wout Poels.

Op de tijdrit zou aanvankelijk Tom Dumoulin een van zijn laatste kunstjes vertonen, maar de wereldkampioen van 2017 kondigde eerder dan verwacht zijn afscheid aan. Mollema en Hoole zijn nu de aangewezen mannen.

Zo volg je het WK wielrennen bij de NOS:

Bij de vrouwen heeft bondscoach Loes Gunnewijk verschillende kandidaten in haar selectie die voor meer dan een gouden medaille kunnen gaan. Zondag rijden Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Shirin van Anrooij eerst de tijdrit alvorens zij op zaterdag 24 september opstappen in de wegwedstrijd (vergezeld door Floortje Mackaij, Riejanne Markus, Demi Vollering en Marianne Vos).

Gemengde ploegentijdrit

Doordeweeks staat er nog de gemengde ploegentijdrit op het programma. Nederland is op dat onderdeel vice-wereldkampioen. Mollema, Van Dijk, Van Vleuten en Markus zijn ook dit keer weer van de partij, aangevuld door Van der Poel en Hoole.

Markus en Mollema waren er ook al bij in 2019 toen Nederland goud pakte op dit -toen nieuwe- onderdeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl