Schepen van de bruine vloot in de haven van Harlingen
NOS NieuwsAangepast

Bijna 15 procent schepen bruine vloot heeft ongeldige certificaten

Bijna 15 procent van de historische schepen van de bruine vloot heeft ongeldige certificaten, heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport vastgesteld. Dat komt neer op 39 van de 250 traditionele schepen. Ze mogen voorlopig niet varen.

De inspectie stelde een onderzoek in naar aanleiding van een dodelijk ongeluk eind augustus, waarbij een meisje van 12 om het leven kwam. Toen brak van een historisch zeilschip uit Harlingen de giek door houtrot. De ouders van het meisje stellen de rederij aansprakelijk.

Schepen van de bruine vloot hebben verschillende certificaten nodig. Het hoofdcertificaat is vijf jaar geldig. Het zogenoemde certificaat van tuigage, waar mast, giek en touwen onder vallen, is 2,5 jaar geldig.

De inspectie heeft vorige week de certificaten van de hele bruine vloot gecontroleerd. Er wordt nu op toegezien dat de schepen die een ongeldig certificaat hebben niet varen. Als ze dat toch doen krijgen ze een vaarverbod.

De keuringen worden uitgevoerd door verschillende instanties, die werken op basis van een instructie van de ILT. De inspectie gaat naar aanleiding van de nieuwe bevindingen met deze instanties en de brancheorganisatie praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl