NOS Voetbal

AZ mist drie aanvallers tegen Vaduz, 'een serieuze club om rekening mee te houden'

Jansen over Vaduz: 'Een onbekende ploeg voor velen, voor ons inmiddels niet meer'

"We zijn in Nederland vrij sterk om ploegen meteen al weg te zetten omdat ze onbekend zijn. Maar FC Vaduz is een serieuze ploeg om rekening mee te houden."

AZ-trainer Pascal Jansen is helder aan de vooravond van het Conference League-duel met de nummer voorlaatst uit de Zwitserse tweede divisie: van onderschatting mag geen sprake zijn.

Bijzonder verhaal

Het verhaal van Vaduz is bijzonder: het is de enige profclub uit Liechtenstein, dat geen eigen nationale competitie kent, en het kwalificeerde zich voor Europa door voor de 48ste keer het Liechtensteinse bekertoernooi te winnen. Dit seizoen wist de club zich voor het eerst voor de groepsfase te plaatsen.

"En als je dat bereikt, ben je een serieuze partij om rekening mee te houden, ondanks het beeld dat wordt geschetst", aldus Jansen. "Het is een deelnemer aan een Europese competitie en die moet je respecteren."

Vaduz maakte op weg naar de groepsfase van de Conference League dan ook enkele aansprekende slachtoffers, waaronder Konyaspor - de huidige koploper in de Turkse competitie - en Rapid Wien.

"Het is een onbekende ploeg voor velen, voor ons inmiddels niet meer. We weten wat we kunnen verwachten en wat ons te doen staat. Het zal moeten blijken of dat op het veld ook zichtbaar wordt", zei de AZ-trainer.

Ook Evjen 'enige tijd' aan de kant

AZ moet het donderdag stellen zonder drie geblesseerde aanvallers: Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis zaten al in de ziekenboeg en daar is deze week Hakon Evjen bijgekomen. De Noor viel zondag tegen FC Twente na een half uur uit met een enkelblessure en ligt er volgens Jansen "enige tijd" uit.

Hakon Evjen krijgt een knuffel van Pascal Jansen nadat hij geblesseerd het veld heeft verlaten tegen FC Twente

De kans is sowieso groot dat Jansen, met het oog op het duel met Ajax van komende zondag, spelers zal sparen. Of zoals de AZ-coach het zei: "Daar denk je wel over na, in de zin dat er spelers zijn die veel wedstrijden in de benen hebben. Maar dan zou het niet zozeer zijn om spelers te sparen, maar dat je meer een keuze maakt voor een andere speler."

De Wit nog niet Mister 1-0

Wie donderdag hoogstwaarschijnlijk wel speelt, is Dani de Wit, met vijf goals de Europese topscorer van AZ. Vaak maakt de Wit ook de openingsgoal.

"Ik ben wel iemand die vanaf het begin van de wedstrijd de toon wil zetten en iedereen scherp wil krijgen, inclusief mezelf", aldus De Wit. "Dat je dan af en toe de 1-0 mag maken, is heel lekker."

Maar het gaat volgens De Wit te ver om hem dan nu al, net als Ajacied Davy Klaassen, de bijnaam Mister 1-0 te geven. "Nee, zeker niet. Davy heb ik toch wel wat hoger zitten. Ik moet deze lijn nog doorzetten en er nog wel wat maken. Wie weet kun je die naam er dan opplakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl