ANP
NOS NieuwsAangepast

Gemeenten kunnen helft woningen aan eigen inwoners toewijzen

Het kabinet wil dat gemeenten de helft van alle koop- en huurwoningen kunnen toewijzen aan mensen die al binnen de gemeente wonen. Ook moeten de gemeenten voorrang kunnen geven aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren en verpleegkundigen. Een wetswijziging die dat mogelijk moet maken, is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister De Jonge wijst erop dat starters vaak geen betaalbare woning kunnen vinden in hun eigen woonplaats "omdat de prijzen de pan uit rijzen doordat er fors wordt overboden. Vaak door mensen van buiten de regio. Ook senioren kunnen geen geschikt appartement vinden in hun eigen gemeente als ze willen doorstromen."

Hij vindt het belangrijk "voor de leefbaarheid en de vitaliteit van de regio" dat mensen in hun woonplaats kunnen blijven. Door de herziening van deze wet krijgen gemeenten daar volgens hem meer grip op.

De huidige huisvestingswet geeft gemeenten al de mogelijkheid om de helft van de huurwoningen toe te wijzen aan mensen met een economische of maatschappelijke binding. Van die helft mag een kwart voor de eigen inwoners worden gereserveerd. Dat wordt nu 50 procent.

Het is de bedoeling dat de nieuwe wet met ingang van volgend jaar in werking treedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl