Wat je koopt voor 30 euro in een Madrileense supermarkt
NOS NieuwsAangepast

'Spaanse supermarkten moeten prijzen bevriezen'

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

Dagelijkse boodschappen worden ook in Spanje duurder, en voor sommige mensen onbetaalbaar. De linkse regering komt nu met een voorstel supermarkten moeten met elkaar afspreken de prijzen niet nog verder te verhogen.

Gevolgen inflatie verzachten

Yolanda Díaz, minister van werk en sociale economie, wil dat de grote distributiebedrijven zich gaan houden aan maximumprijzen. De minister wil zo de gevolgen verzachten van de snel oplopende inflatie. Afgelopen augustus bedroeg die in Spanje 10,4%. De helft van Spanjaarden zegt niet meer rond te kunnen komen omdat energie, brandstof en voedsel veel duurder zijn geworden.

Diaz voerde vandaag opnieuw overleg met distributiecentra en consumentenorganisaties met als doel prijzen te bevriezen. "Ik wil een akkoord om bepaalde boodschappen betaalbaar te houden, vooral voeding. We zetten alles op alles zodat mensen normaal kunnen leven. Dat is nu heel moeilijk", zei Díaz in antwoord op vragen van de NOS op een persconferentie.

Werkgevers wijzen plannen af

Inmiddels komt van alle kanten kritiek op het idee van de minister, die voor de linkse partij Podemos meedoet aan de coalitieregering van premier Pedro Sánchez.

Werkgevers wijzen de plannen resoluut van de hand en spreken van communistische regels die van het land een planeconomie maken. "Dit lijkt nog het meest op Cuba", zo zei de voorzitter van een van de grootste werkgeversorganisaties.

Tuinders en boerenorganisaties vrezen het ergste. Door het vastleggen van maximumprijzen zou hun toch al karige vergoeding door supermarktketens verder onder druk komen te staan. "Als de plannen doorgaan, worden consumenten naar de supermarkt geduwd. Dat gaat ten koste van kleine buurtwinkels. Die kunnen nooit op tegen deze nieuwe concurrentie met de grote supermarkten", zegt de detailhandelvereniging CEC.

Uniek zijn de Spaanse plannen niet. Frankrijk kende in 2011 korte tijd een prijsafspraak met grote supermarkten die pakketten met levensmiddelen voor 20 euro boden. Ook Argentinië kent sinds 2014 afspraken over de maximumprijs van voedsel en sanitaire producten, meldt de krant El País. Het bevriezen van de prijzen is bedoeld als maatregel tegen de sterk oplopende inflatie. De prijsafspraken gelden nog steeds, al lukte het niet om de enorme inflatie daarmee af te remmen. In Venezuela gaat het verder. Daar komt het direct uitdelen van basispakketten voedsel veel voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl