AFP
NOS Nieuws

Verdachten aanslagen Brussel willen niet in glazen kooi

Meerdere verdachten van de aanslagen in Brussel in 2016 willen niet in de rechtszaal zijn tijdens hun proces. Op de eerste zittingsdag kwamen zes van de negen verdachten niet opdagen, omdat ze in een glazen hokje moeten zitten.

In het voormalige hoofdkwartier van de NAVO in Brussel begon vanochtend de zitting, die vandaag voornamelijk procedureel is. Zo stelt het hof een lijst vast van slachtoffers, getuigen en partijen die tijdens het proces aan het woord zullen komen.

Ook gaat het over hoe de verdachten de rest van het proces aanwezig zullen zijn. Het hof wil dat de negen verdachten in glazen cellen komen te zitten. De advocaten van de verdachten hebben hier bezwaar tegen gemaakt en dreigen op te stappen. Ze dreigen op te stappen bij wat veel Belgen zien als het proces van de eeuw.

Voor iedere verdachte is er één hokje in de rechtszaal. De glazen boxen moeten het zwaarbeveiligde proces veiliger laten verlopen. Zo is de politie onder meer bang voor een ontsnappingspoging of een gijzeling. Ook moeten de hokjes de aanwezige slachtoffers geruststellen.

De advocaten noemen de glazen hokjes daarentegen onmenselijk en vernederend. "Dit zijn geen beesten, dit zijn mensen", zei een van de advocaten volgens de VRT. "Als die glazen boxen blijven staan, heb je geen proces", zegt een andere advocaat. "Dan trekken bijna alle beschuldigden en sommige advocaten zich terug. Ga je dan een proces voeren voor lege glazen boxen?"

Volgens de verdediging is het ook erg lastig om door de gaatjes en gleuf in de glazen wand te overleggen met cliënten.

AFP

Een advocaat die de slachtoffers bijstaat, zegt dat het voor sommigen van hen "bijzonder moeilijk is om te zien hoeveel aandacht er momenteel naar de beschuldigden gaat", is te lezen bij de Vlaamse publieke omroep.

"Ik weet dat de advocaten voor hun cliënten vechten, maar in deze situatie woorden gebruiken als 'onmenselijk' en 'foltering' is ondraaglijk voor wie slachtoffer is geworden van de aanslagen waarover het gaat."

De eerste inhoudelijke zitting in de zaak staat gepland op 10 oktober. Voor die tijd moet er worden besloten of de glazen boxen blijven staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl