Omroep West
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Bodegraven sleept Twitter voor de rechter om complot-tweets

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil dat Twitter berichten van complotdenkers over de gemeente verwijdert. De gemeente probeert dat voor elkaar te krijgen via een kort geding, dat vrijdag dient.

Het gaat om tweets van complotdenkers Micha K., Wouter R. en Joost K. Volgens hen vonden er in Bodegraven satanistisch-pedofiele misdrijven plaats. Vorig jaar riepen deze leden van de 'Red Pill Journal-groep' mensen op om begraafplaats Vrederust te bezoeken.

Daar liggen volgens hen kinderen begraven die het slachtoffer waren van kindermoordenaars. Voor deze claims is geen enkel bewijs. De begraafplaats werd na de oproep overspoeld met bloemen bij graven van overleden kinderen en dat leidde tot onrust in Bodegraven, schrijft Omroep West.

Er circuleren nog steeds tweets waarin mensen en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in verband worden gebracht met pedofiele misdrijven. De gemeente wil dat deze berichten verdwijnen. Ook tweets waarin wordt opgeroepen om de plaats te bezoeken, moet Twitter weghalen, vindt de gemeente.

Boete en celstraf

De gemeente sleepte eerder al de complotdenkers voor de rechter. Ze werden door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot het betalen van 215.000 euro aan de gemeente.

De drie zitten momenteel celstraffen uit voor het bedreigen van Jaap van Dissel, Hugo de Jonge en Mark Rutte. Micha K. werd onlangs door Noord-Ierland overgeleverd aan Nederland.

Advertentie via Ster.nl