Huisartsen demonstreerden in juli massaal op het Malieveld
NOS NieuwsAangepast

Achterban van huisartsenvereniging wijst zorgakkoord af

  • Sander Zurhake

    redacteur Gezondheidszorg

  • Sander Zurhake

    redacteur Gezondheidszorg

De achterban van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wijst het Integraal Zorgakkoord af. Dat is de uitkomst van een vertrouwelijke peiling onder 3000 leden, die in handen is van de NOS.

Leden mochten het zorgakkoord (IZA) op 10 punten beoordelen. Gemiddeld geven zij het IZA een 5. Maar op sleutelonderdelen krijg het akkoord steviger onvoldoendes.

Zo vinden de huisartsen de toezegging dat ze meer tijd (en geld) krijgen voor de patiënt weinig concreet en slecht onderbouwd: een 4,13. De grenzen van wat de huisartsenzorg kan bieden worden volgens hen met het akkoord niet voldoende gerespecteerd: een 3,92.

Geen commentaar

De grote vraag is wat het bestuur van de LHV en de landelijke ledenvergadering, die wordt gevormd door 'ambassadeurs' vanuit de huisartsenregio's, gaan doen met dit harde oordeel van de achterban. Het bestuur geeft geen commentaar op die vraag.

"Het bestuur en de landelijk ledenvergadering wegen deze peiling uiteraard mee in hun eindelijke besluit maandagavond", zegt een woordvoerder van de LHV. "En we geven onze leden ná het besluit toelichting op onze keuzes.''

Vandaag is echter onrust ontstaan onder huisartsen. Er gaan op LinkedIn en in appgroepen geruchten dat het bestuur druk uitoefent op de ambassadeurs om de uitslag van de negatieve ledenraadpleging te negeren ten faveure van het bekritiseerde zorgakkoord.

"Als dit juist is, dan zou dit de ambassadeurs in een heel moeilijke positie brengen omdat zij op die manier in een 'ledenvergadering' tegen de mening van de leden in moeten gaan stemmen. Dat verdraagt zich eigenlijk niet met het democratische proces waar het bestuur op de site naar verwijst", schrijven zestien bezorgde huisartsen in een brief aan het bestuur.

Maar het LHV-bestuur spreekt deze beschuldiging via de woordvoerder tegen.

"Dat zal het bestuur nooit doen en ik wil in het midden laten wat het bestuur vindt, juist om het besluitvormingsproces vooraf niet te verstoren. Het bestuur heeft van de uitslag van de ledenpeiling neutraal en objectief een analyse gemaakt. Die is verstrekt aan de landelijke ledenraad en die maken maandagavond hun eigen keuze."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl