Philipp Max en Ruud van Nistelrooij
NOS Voetbal

Bij PSV is de nul momenteel alles behalve heilig en veilig: 'We zijn in ontwikkeling'

De nul is heilig. Het is een beroemde uitspraak in het voetbal: als ploeg wil je geen tegendoelpunten krijgen. In Eindhoven lukt dat alleen niet zo best. Zoveel is wel duidelijk in aanloop naar het Europa League-duel met FK Bodø/Glimt van donderdagavond .

79 tegendoelpunten kreeg PSV de afgelopen twee seizoenen in de eredivisie te incasseren. Meer dan AZ, Feyenoord en Ajax. Al jaren is de verdediging in het Phillips Stadion een zorgenkindje.

Ook dit seizoen weer. Na vijf speelrondes heeft PSV al zeven tegendoelpunten moeten verwerken en werd geen enkele keer de nul gehouden. En dan had PSV op papier ook nog eens een makkelijk programma. Ook in de vier duels in de voorronde van de Champions League incasseerde PSV telkens minimaal één treffer.

Voor het eerst sinds 1999 wist PSV in geen van zijn eerste vijf competitiewedstrijden de nul te houden. Ook in Europa en in de strijd om de Johan Cruijff Schaal moest de bal elke wedstrijd uit het net gevist worden.

Met Walter Benítez hoopt PSV de keepersproblemen van de afgelopen jaren opgelost te hebben. De Argentijn kwam afgelopen zomer transfervrij over van OGC Nice en brengt veel ervaring. Toch ging ook hij op cruciale momenten al in de fout.

Trainer Ruud van Nistelrooij waarschuwt voor de kracht van Bodø/Glimt:

Van Nistelrooij waarschuwt voor Noren: 'AZ uitgeschakeld en iedereen kent duel met Roma'

Trainer Ruud van Nistelrooij erkent de defensieve kwetsbaarheid van PSV. "Ik vind dat we te veel doelpunten tegen krijgen", zegt hij op de persconferentie voor het duel met het Noorse Bodø/Glimt.

"Het is een aandachtspunt, maar daar hebben we er wel meer van", aldus Van Nistelrooij. "Dit PSV is net begonnen in een nieuwe samenstelling met nieuwe coaches, dus dit team is ook in ontwikkeling."

Pech

Cijfers liegen nooit, maar volgens statisteken van Gracenote, opgevraagd door de NOS, zit het PSV ook niet altijd mee. Het bedrijf kijkt onder andere naar expected goals: een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een speler of team.

PSV kreeg dit seizoen in vier van zijn vijf duels meer tegentreffers dan op basis van expected goals verwacht mag worden. De Eindhovenaren hebben dit seizoen al zeven tegentreffers te verwerken gekregen. Op basis van de statistieken van Gracenote zou dit op basis van expected goals 4,4 doelpunten zijn.

"We zijn elke dag bezig om ons te verbeteren en daar gaan we een keer de vruchten van plukken", verwacht Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij over wisselvallige defensie PSV: 'Aandachtspunt, maar dit team is in ontwikkeling'

Ook vorig jaar kreeg PSV meer tegendoelpunten dan verwacht. Op basis van expected goals zou de club 34 doelpunten tegen gehad moeten krijgen. In de praktijk waren dit er 42.

Ook toen was de soms wankele defensie meer dan eens een thema. Van Nistelrooij vindt niet dat er in de voorbereiding te weinig aandacht is besteed aan de verdediging. "Nee, want we hebben aan alle facetten aandacht besteed die belangrijk zijn. We scoren nu veel, maar daarin kunnen we ons ook nog verbeteren, net zoals dat voor de verdediging geldt."

Extra verdedigers

Naast doelman Benítez trok PSV twee verdedigers aan om het achterin sterker te maken. Jarred Branthwaite werd gehuurd van Everton en Ki-Jana Hoever kwam op huurbasis over van Wolverhampton Wanderers. De 20-jarige Hoever heeft trainer Van Nistelrooij echter nog niet weten te overtuigen en deed daarom ook al mee met Jong PSV.

Ondanks het mislopen van de lucratieve Champions League, mede door geblunder achterin, vertelt John de Jong dat PSV niet genoodzaakt is om nu vroegtijdig zijn winst te pakken op zijn begeerde sterren als Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré. "Dat kan aan het eind van het seizoen."

"Het is duidelijk dat we een transfer of meerdere transfers moeten doen om uiteindelijk in onze begroting weer gelijk te komen", vervolgt de technisch directeur. "Uiteindelijk weet je niet wanneer het gaat gebeuren."

John de Jong blikt terug op de zomerse tranferperiode bij PSV:

John de Jong neemt twijfel over contract Simons weg: 'Hij is van ons'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl