NOS Nieuws

Actieplan kabinet: tot 60.000 extra studentenwoningen in acht jaar tijd

Het kabinet presenteert vandaag een actieplan waarin staat dat er tot 60.000 betaalbare studentenwoningen extra gerealiseerd moeten worden. Het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030 werd gemaakt in samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten.

De partijen hopen zo het groeiende woningtekort van studenten te kunnen verminderen. In het actieplan staat dat er wordt ingezet op onder meer het versneld bouwen van 37.500 flexwoningen tussen 2022 en 2024. Ook moet hospitaverhuur meer gestimuleerd worden.

Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) blijkt dat het tekort aan studentenwoningen licht is gestegen ten opzichte van vorig jaar tot bijna 27.000. Het kenniscentrum verwacht dat dat tot 2030 oploopt tot 44.800.

Buitenlandse studenten tegengaan

Onderdeel van het plan is ook om onderwijsinstellingen meer sturingsmogelijkheden te geven om de instroom van internationale studenten te beteugelen. Volgens Kences wordt de toename van het tekort voor 95 procent verklaard door het toenemend aantal internationale studenten.

Op dit moment is het eigenlijk nog niet toegestaan voor onderwijsinstellingen om buitenlandse studenten te weren. De Universiteit van Amsterdam kondigde deze week in NRC al een experiment aan voor volgend jaar waarbij bij een aantal studies het aantal plekken voor buitenlandse studenten wordt beperkt.

'Belangrijk voor ontwikkeling van student'

Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt dat voor hem vaststaat dat er iets moet gebeuren aan het kamertekort omdat studentenkamers belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een student. "Daar vind je de rust en ruimte om te ontdekken wie je bent én wat je met je leven wilt doen. Elke student verdient zo'n plek. Met dit actieplan kunnen we samenwerken om de grote uitdagingen rond studentenhuisvesting aan te pakken."

Naast het inperken van het aantal buitenlandse studenten, moet het plan er ook voor zorgen dat de buitenlandse studenten die nog wel komen beter beschermd worden tegen woningmarktdiscriminatie. Vaak betalen zij nu veel voor hun kamers en hebben zij zogenoemde shortstay-huurcontracten die weinig transparant zijn over de huurprijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl