Anouk Hoogendijk, Joniek Bonnes en Tula de Wit houden een balletje hoog in 2009
NOS Voetbal

FC Utrecht dient zich aan als twaalfde club in de eredivisie voor vrouwen

FC Utrecht wil vanaf volgend seizoen met een vrouwenteam terugkeren in de eredivisie, na een afwezigheid van exact tien seizoenen. Daarmee dient de gewenste twaalfde ploeg voor de competitie zich aan.

"Wij vinden dat een grote, ambitieuze en belangrijke club als FC Utrecht moet staan voor professioneel voetbal voor mannen en vrouwen", zegt algemeen directeur Thijs van Es. "En daarom komen wij nu, na enkele jaren van afwezigheid, terug op het vrouwenvoetbaltoneel. Vol ambitie en sterker dan ooit."

Dit seizoen werd de hoogste klasse al uitgebreid met nieuwkomer Fortuna Sittard en het teruggekeerde Telstar.

Deelnemer van het eerste uur

FC Utrecht was deelnemer van het eerste uur aan de eredivisie voor vrouwen, waarin de club in de eerste vijf seizoenen ook echt een rol van betekenis speelde. Met onder anderen Oranje-international Anouk Hoogendijk in de gelederen werden in 2010 de nationale beker en de supercup gewonnen.

Ook de latere internationals Sari van Veenendaal en Shanice van de Sanden maakten in hun jonge jaren deel uit van de selectie.

Een 16-jarige Shanice van de Sanden bij FC Utrecht

Midden-Nederland speelde in die tijd sowieso een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling van de sport. Het Zeister Saestum was in de jaren negentig van de vorige en aan het begin van deze eeuw toonaangevend in de Nederlandse vrouwencompetitie.

Toen boven de hoofdklasse voor vrouwen een eredivisie werd ingevoerd, ging Saestum samenwerken met het nieuw gevormde FC Utrecht. De proftak hield het echter vanwege de wankele financiële basis niet langer dan zes seizoenen vol op het hoogste niveau.

Duidelijkheid van KNVB

"Met trots kijken we terug naar onze vrouwenvoetbalroots en de pioniersrol die we hebben vertolkt", vervolgt Van Es. "En vol enthousiasme gaan we voor een succesvolle toekomst in het vrouwenvoetbal."

FC Utrecht verwacht dat de KNVB zich uiterlijk in januari zal uitspreken over de toetreding.

Vrouwenploeg FC Utrecht wil 'beter dan ooit terugkomen' in eredivisie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl