De voetbalsters vieren hun overwinning en WK-ticket
NOS Voetbal

Oranje pakt ternauwernood WK-ticket: 'Op elke andere dag win je met zes, zeven nul'

De eerste missie van bondscoach Andries Jonker is geslaagd: directe plaatsing met Oranje voor het WK. "Dit was in de eerste plaats de uitdaging voor mij. Ik ben zelf heel erg blij."

De opluchting was groot, want ondanks een enorm overwicht wist Esmee Brugts pas in blessuretijd het bevrijdende doelpunt tegen IJsland te maken. Zo ontliep Oranje ternauwernood de play-offs.

Jonker: "Enerzijds had ik de overtuiging dat het moest lukken. Elke aanval was een kans. Anderzijds ging die bal zo vaak op de paal of de lat. Toen dacht ik: dan maar de volgende ronde."

Maar zover kwam het niet. Bij de 29ste doelpoging van Oranje was het raak. Een voorzet van Brugts plofte in de 93ste minuut in het doel.

Vedette Vivianne Miedema heeft ondanks de late treffer geen moment gedacht aan de play-offs en zag dat Oranje veel sterker was dan IJsland. "Op elke andere dag win je met zes, zeven nul. En dat zo'n bal er dan wel invliegt op het laatste moment, dat is gewoon mooi."

De euforie was er niet minder om, maar toch baart het ook zorgen dat Oranje net als tegen Schotland eerder deze week moeite heeft om de kansen af te maken.

Jurysport

Uiteindelijk gaat het namelijk om de goals, beseft ook Jonker. "Het is geen jurysport. Je kan de tegenstander ondersteboven spelen en alle statistieken in je voordeel hebben, maar het gaat om het scorebord. Dat moet beter met al het scorende vermogen dat we in huis hebben."

Vreugde bij bondscoach Andries Jonker

Middenvelder Daniëlle van de Donk was een van de spelers die verzuimde het openingsdoelpunt te maken. Ze was een van de uitblinkers aan de kant van Oranje, maar na de wedstrijd dacht Van de Donk vooral aan haar gemiste kansen.

"Geen idee eigenlijk waarom het niet lukte. De vorige wedstrijd (tegen Schotland, red) was de overtuiging er gewoon niet, maar dat had ik nu wel. Ik dacht: ik peer de bal er gewoon in. Alle credits aan de keeper, maar met de ballen op de lat en paal zat het ook niet mee."

Jonker ziet ondanks de moeizame overwinning genoeg potentie in zijn ploeg. De bondscoach is blij dat hij zich nu volledig kan richten op het WK. "Ik denk dat er in dit team heel veel zit. Alleen hebben we wel wat tijd nodig. Nu hebben we een extra periode gecreëerd. Die meiden hebben ook echt overtuigd in de laatste twee wedstrijden: ze kunnen echt heel goed voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl