NOS NieuwsAangepast

Hoogste inflatie ooit: 12 procent in augustus

De inflatie in Nederland is in augustus verder opgelopen naar 12 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is het hoogste cijfer ooit in Nederland gemeten. In juli was de inflatie 10,3 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt sinds 1963 maandelijks het inflatiecijfer bij. Het vorige record stamt uit januari 1975 toen de inflatie 11,1 procent was.

Vorige week bleek al uit cijfers volgens de Europese rekenmethode dat de inflatie hard was opgelopen in Nederland. Aan de cijfers die het CBS vandaag publiceerde is te zien wat er zoal duurder werd. De belangrijkste prijsopjager was weer energie, maar ook boodschappen en woonlasten wakkerden de kosten voor levensonderhoud aan.

Vooral gas is flink duurder geworden, zegt economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat zorgt ervoor dat elektriciteitsprijzen ook oplopen."

Nieuw energiecontract

In het inflatiecijfer gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek ervan uit dat consumenten in augustus een nieuw energiecontract hebben afgesloten. Dat is lang niet voor iedereen het geval, dus voor veel mensen zal in de praktijk de inflatie lager zijn.

Toch ontkomt niemand aan de hogere prijzen, want ook in de supermarkten, bij de bakker en de slager lopen de prijzen steeds verder op. Voeding was in augustus 13,1 procent duurder dan een jaar geleden.

"De percentages zijn enorm", zegt Wouters. "Zo zijn melk, kaas en eieren 18 procent duurder vergeleken met een jaar geleden. Koffie bijna 20 procent en vlees 17 procent. Het zijn enorme prijsstijgingen die iedereen raken."

Je voelt de inflatie duidelijk in je portemonnee, maar hoe moet je precies kijken naar de inflatiecijfers? Een korte uitleg:

Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen?

"De verwachting was dat we nu eigenlijk in een fase zouden komen dat de inflatie zou dalen", zegt Wouters. "Dat horen we al maanden. En toch nam de inflatie in augustus toe."

Volgens Wouters is er nog geen rust op de gasmarkt. "Zolang die er niet is en de elektriciteitsprijzen hoog blijven, zul je dit soort hoge inflatiecijfers zien."

De inflatie berekend over een heel jaar is in het verleden hoger geweest dan 12 procent. Zo was in 1945 de inflatie 15 procent en in 1918 meer dan 19 procent. In januari volgend jaar berekent het CBS de inflatie over heel 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl