NOS Voetbal

Groenen maakt kennis met Jonker: 'Hij is streng, maar dat is juist leuk'

'Duidelijk', 'streng', 'helder' en 'direct'. Het zijn termen die voortdurend vallen in gesprekken met speelsters van het Nederlands elftal over Andries Jonker. Jackie Groenen sluit aan in een lange rij met Oranjevrouwen die vol lof over hun nieuwe bondscoach spreken.

Het werpt natuurlijk toch wel weer de vraag op hoe er dan gekeken werd naar die vorige trainer, de Engelsman Mark Parsons. Maar over hem wordt met geen woord meer gerept. De blik moet nu naar voren gericht, op het cruciale WK-kwalificatieduel met IJsland van dinsdagavond.

"Hij is heel streng, maar dat is juist leuk", vertelt Groenen over de stijl van Jonker. "Ik ben daar ook mee opgegroeid, dus dat is prima. Hij heeft een eigen visie en die bevalt heel goed."

Jackie Groenen vormde tegen Schotland samen met Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk het Nederlandse middenveld

Tegen Schotland maakte Jonker met een overwinning zijn debuut als bondscoach. Hij koos voor een opstelling die grotendeels bestond uit de 'usual suspects', met ervaren krachten als Stefanie van der Gragt, Daniëlle van de Donk en dus ook Groenen.

Zij was tevreden met het vertoonde spel tegen de Schotten, hoewel er veel kansen gemist werden en de uitslag (2-1) daardoor wat magertjes uitviel.

"We hebben op momenten goed gevoetbald, veel kansen gecreëerd en als je die benut, win je gewoon met 6-1", denkt Groenen. "Maar ik ben zeker wel tevreden met wat we hebben laten zien."

Dat was de nieuwe bondscoach ook. Die zei vooraf al dat hij zijn ploeg met meer lef en energie wilde zien spelen en dat was bij vlagen ook wel terug te zien.

Aan de opstelling had hij dus niet veel veranderd, want jonge talenten als Esmee Brugts, Victoria Pelova en Fenna Kalma begonnen zoals meestal op de bank.

Jonker lijkt richting een eventueel WK nog maar moeilijk om die generatie heen te kunnen, maar het duel met Schotland kwam te vroeg om de boel drastisch om te gooien. Het gaat hem nu even puur om resultaat en dus om zekerheid.

Jonker begint met nipte zege aan klus bij Oranjevrouwen

"Als we morgen plaatsing veiligstellen, winnen we tijd voor een goede voorbereiding", zegt Jonker. "Dan heb ik meer tijd om te bekijken wie de beste speelsters zijn en wat het beste spelplan voor die speelsters is."

De kwaliteit van de minder gevestigde namen viel hem in ieder geval niet tegen. "Het grootste vraagteken zat voor mij vooraf bij de speelsters die ik nog niet vaak in actie had gezien, maar die hebben mij positief verrast."

"Dat we als groep ook zo snel groeien - en dat ze alles eraan willen doen - geeft een goed gevoel. Op het EK zag je een paar jongere speelsters die goed meekwamen en dat beeld is nu bevestigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl