Ambulance in de buurt van de ambassade
NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden bij zelfmoordaanslag op Russische ambassade Kabul

Bij een zelfmoordaanslag voor de Russische ambassade in Kabul zijn zeker drie doden gevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou meldt dat twee van de doden Russische ambassademedewerkers zijn. Volgens de Afghaanse politie is er ook een Afghaanse burger gedood en raakten tien andere mensen gewond.

Waarschijnlijk zijn er meer doden gevallen. Er zijn volgens persbureau AP verschillende berichten over acht tot tien dodelijke slachtoffers, maar die cijfers zijn nog niet bevestigd.

Onder de Russische slachtoffers zijn een diplomaat en een bewaker van het complex, meldt het Russische staatspersbureau RIA. Zij zouden alleen gewond zijn geraakt. De lokale politie kan dit niet bevestigen.

De regering in Moskou noemt de aanslag een onacceptabele terroristische daad. "Laten we hopen dat degenen die deze aanslag hebben voorbereid worden gestraft", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De chaos na de aanslag:

De dader sloeg toe bij mensen die in de rij stonden voor een visum, meldt RIA verder. Volgens getuigen werd de zelfmoordterrorist doodgeschoten door bewakers van de Taliban, maar toch ging het explosief af. Het is niet duidelijk of de kogels van de bewakers dat veroorzaakten. De politie heeft het gebied afgesloten.

De bomaanslag is tot nu toe niet opgeëist, maar het vermoeden bestaat dat Islamitische Staat verantwoordelijk is.

Rusland enige met ambassade

Er vinden nog geregeld aanslagen plaats in Kabul, zoals een bloedige aanslag op een moskee ruim twee weken geleden. Vooral religieuze minderheden zijn daarbij vaak het doelwit van Islamitische Staat in het land. Aanslagen zoals deze op diplomatieke doelen komen veel minder vaak voor.

Rusland is een van de weinige landen die nog een ambassade in Kabul hebben sinds de Taliban een jaar geleden de macht overnamen in Afghanistan. Moskou erkent de regering van de Taliban niet, maar voert wel gesprekken met de beweging over de handel in benzine en grondstoffen.

Meer beelden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl