Reuters/David Stobbe
NOS NieuwsAangepast

Tien doden bij meerdere steekpartijen in Canada, klopjacht op tweetal

In de provincie Saskatchewan in Midden-Canada zijn tien mensen omgekomen bij verschillende steekpartijen. Er zijn ook zo'n vijftien mensen gewond geraakt. De politie is op zoek naar twee verdachten.

Zondag kreeg de politie al vroeg in de ochtend een melding van een steekincident in James Smith Cree Nation, een gemeenschap van oorspronkelijke bewoners van Canada. Later kwamen er ook meldingen van slachtoffers in het dorpje Weldon. In totaal zouden er op dertien verschillende plekken aanvallen met steekwapens zijn geweest.

Over de toedracht is verder nog weinig duidelijk. Een deel van de slachtoffers zou willekeurig zijn gekozen.

Een verklaring van een inheemse organisatie doet vermoeden dat er mogelijk drugs in het spel zijn. "Dit is de vernietiging waar we mee te maken krijgen als er schadelijke illegale drugs in onze gemeenschappen terechtkomen." De organisatie roept de autoriteiten op om samen met hen voor meer veiligheid en voor gezondere gemeenschappen te zorgen.

De politie heeft ook nog weinig bekendgemaakt over de verdachten. Het gaat volgens de politie om de 31-jairige Damien Sanderson en de 30-jarige Myles Sanderson.

Het is niet bekend of ze familie van elkaar zijn. Sanderson is een naam die vaker voorkomt in James Smith Cree Nation. De 30-jarige verdachte werd al gezocht: in mei stond hij op een wanted list van de provinciale politie.

EPA/ROYAL CANADIAN MOUNTED POLICE
De verdachten waarnaar de Canadese politie op zoek is

De twee verdachten zijn voor het laatst gezien in Regina, de hoofdstad van de provincie, meldt de politie. Dat is zo'n 300 kilometer ten zuiden van de plek van de aanvallen.

Omdat ze zich verplaatsten in een auto is een waarschuwing uitgegeven voor de gehele provincie en ook aangrenzende regio's. Inwoners van Regina krijgen het advies om alert te zijn en zo mogelijk binnen te blijven. Ook roept de politie op om geen lifters mee te nemen en verdachte personen niet te benaderen.

Premier Trudeau noemt de aanvallen "gruwelijk" en "hartverscheurend", is te lezen in een verklaring. Verder bedankt hij daarin onder meer de hulpdiensten en zegt hij dat de situatie goed in de gaten gehouden wordt.

De politie maakte tijdens een persconferentie meer bekend over de zaak:

Tien doden bij steekpartijen in Canada

Het is een van de ergste bloedbaden in het land van de afgelopen jaren. In 2019 reed een man in op voetgangers, waarbij tien mensen omkwamen. In 2020 maakte een man verkleed als agent 22 dodelijke slachtoffers, door brandstichting en vuurwapengeweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl