Gaza Stad
NOS Nieuws

Hamas executeert vijf Palestijnen, twee voor 'samenwerken' met Israël

Hamas heeft vijf Palestijnse mannen geëxecuteerd in Gaza. De militante groepering, die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook, zegt dat twee van hen samenwerkten met Israël.

Volgens Hamas speelden ze informatie door aan Israël die het leger gebruikte bij aanvallen. De mannen van 44 en 54 jaar oud zaten al jaren vast. Hamas voert vaker zware straffen uit als het om vermeende collaborateurs met Israël gaat.

De drie andere mannen zijn veroordeeld voor moord in losstaande zaken. Een van de mannen zou betrokken zijn geweest bij een schietpartij in juli tijdens een familieruzie. Daarbij kwamen een man en een tienermeisje om het leven.

De Palestijnse wet vereist goedkeuring van de president van de Palestijnse Autoriteit voor de doodstraf, maar Hamas in Gaza heeft de executies uitgevoerd zonder toestemming.

Drie van de mannen werden opgehangen. De twee anderen, die lid waren van de Palestijnse veiligheidstroepen, zijn geëxecuteerd door een vuurpeloton.

Moord op Hamas-lid

Vijf jaar geleden voerde Hamas voor het laatst doodstraffen uit. Toen werden drie mannen geëxecuteerd die werden beschuldigd van de moord op een lid van de beweging. De mannen kregen een kort proces, wat leidde tot kritiek van lokale mensenrechtenorganisaties.

Sinds Hamas in 2007 de Gazastrook in handen kreeg, na een bloedige coup, is de doodstraf 180 keer opgelegd. Het vonnis is sindsdien 33 keer voltrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl