Gemeentewerkers maken het strand schoon in de Spaanse kustplaats La Linea de la Concepcion
NOS Nieuws

Olie uit vastgelopen schip Gibraltar bereikt stranden

De stranden van Gibraltar en enkele nabijgelegen Spaanse stranden worden vervuild met olie. De brandstof komt uit het vrachtschip dat maandagnacht bij het Britse overzeese gebiedsdeel aan de grond liep na een aanvaring.

Gemeentewerkers en vrijwilligers zijn begonnen met het schoonmaken van de stranden en de kustlijn, en van met olie vervuilde zeevogels. Vanwege de weggelekte olie is het verboden om te zwemmen of te vissen in het gebied.

Ondertussen proberen bergingsteams zoveel mogelijk zware stookolie weg te pompen uit het vrachtschip. Een tank in het achterste deel van de bulkcarrier is bijna leeg, lieten de autoriteiten weten. Het legen van de voorste tank met 126 ton zware stookolie zal moeilijk zijn omdat de boeg onder water staat. Vrijdag was al zo'n 250 ton diesel uit het schip gepompt.

Het vastgelopen schip buiten de haven van Gibraltar

Het vrachtschip was met een lading staal onderweg naar Vlissingen. Het 178 meter lange schip botste door onduidelijke oorzaak op een tanker met vloeibaar gas en liep vast. Het risico bestaat dat het schip in tweeën breekt als de zee onrustiger wordt.

Een bemanningslid van het schip dat eerder gearresteerd was, is volgens lokale media weer vrijgelaten. Mogelijk gaat het om de kapitein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl