Ellen Deckwitz
NOS Nieuws

Oudste literaire prijs voor dichter Ellen Deckwitz

Dichter en schrijver Ellen Deckwitz heeft de Tollensprijs 2022 gewonnen. Dat is bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Ze krijgt de prijs voor haar oeuvre, "dat zich onderscheidt door verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid. Haar werk is geestig, ontroerend en confronterend tegelijk", aldus Stichting Het Tollensfonds.

Deckwitz publiceerde prijswinnende poëziebundels, waaronder haar debuut De steen vrees mij uit 2012 en Hogere natuurkunde uit 2019. Verder schrijft ze columns voor NRC Handelsblad, is ze regelmatig te horen bij het radioprogramma De Nieuws BV en schoof ze onder meer aan bij De Wereld Draait Door, Het Klokhuis en op Lowlands.

De Tollensprijs wordt sinds 1902 uitgereikt en is de oudste literaire prijs van Nederland, die is bedoeld om een vooraanstaand letterkundige te eren. De prijs wordt een keer in de vijf jaar toegekend aan een schrijver die volgens de jury in de vijf voorafgaande jaren een opvallende literaire prestatie leverde. In verband met corona wordt de vijfjarige prijs nu voor het eerst in zeven jaar uitgereikt.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder andere Louis Couperus (1923), Bertus Aafjes (1953), drs P. (2000), Jules Deelder (2005) en Paulien Cornelisse (2010). De vorige keer, in 2015, ging de Tollensprijs naar Hans Dorrestijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl