Beeld uit de Netflix-documentaire over de oplichter
NOS Nieuws

Britse meesteroplichter aangehouden in België voor aanrijden agenten

In België is een Brit opgepakt voor het aanrijden van twee agenten in Frankrijk, melden Vlaamse media. Het gaat om de 51-jarige Robert Hendy-Freegard, een notoire oplichter wiens verhaal meer dan eens werd behandeld in films en documentaires.

De Brit was acht dagen lang spoorloos nadat hij de agenten had aangereden. De politie was vorige week bij zijn huis in Vidaillat, in het midden van Frankrijk, waar de man en zijn partner een hondenfokkerij hebben. Volgens de politie was die illegaal. Toen agenten de Brit om zijn papieren vroegen, gaf hij gas en reed de twee politiemensen omver, schrijft De Morgen. De agenten kwamen op de motorkap terecht, een van hen liep botbreuken op in het gezicht.

Gisteren werd Hendy-Freegard aangehouden in Groot-Bijgaarden, aan de westkant van Brussel. De Brit wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter en de raadkamer bepaalt of hij wordt overgeleverd naar Frankrijk.

Britse spion

Robert Hendy-Freegard liet als oplichter een spoor van vernieling na. Hij deed zich jarenlang voor als spion van de Britse geheime dienst MI5 en troggelde vrouwen zo meer dan 1 miljoen pond af.

De Brit werd in 2005 veroordeeld tot levenslang voor oplichting en kidnapping. Vier jaar later kwam hij op vrije voeten omdat een hogere rechter vond dat hij de vrouwen niet tegen hun wil vasthield en er dus geen sprake was van kidnapping. In 2015 ging hij in Frankrijk wonen.

Over de oplichtingspraktijken verscheen deze zomer de film Rogue Agent met James Norton en Gemma Arterton en begin dit jaar kwam de Netflix-documentaire The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl