Hotellinnen wordt mode op Amsterdam Fashion Week
Vintage, pre-owned en tweedehandskleding: het zijn al lang geen noviteiten meer in de modewereld. Maar er zijn ook merken en ontwerpers die een stap verder gaan om te verduurzamen. Deze week showden tijdens de Amsterdam Fashion Week (AMF) Nederlandse modebedrijven upcycled producten, waarmee ze internationaal succes boeken.
Onder hen ontwerpers zoals 1/OFF Paris, Ronald van der Kemp en Duran Lantink. Het evenement wordt twee keer per jaar gehouden. Naast grootheden als Viktor & Rolf en Claes Iversen, laten veel jonge ontwerpers er hun collectie zien.
Zo werkt het Amsterdamse label Martan met hotellinnen dat niet meer bruikbaar is, bijvoorbeeld omdat er vlekken of gaatjes in zitten. Dat wordt vaak weggegooid, terwijl het van hoge kwaliteit is. Denk aan damasten tafelkleden of geweven lakens, die worden bewerkt en vermaakt tot mode-items.
"Je ziet nu dat scholen en mode-academies steeds meer doen aan upcyclen. Als modestudenten leren hoe je met bestaande kledingstukken nieuwe ontwerpen kan maken is dat een goede ontwikkeling" zegt mode-ontwerper Duran Lantink, wiens collectie volledig bestaat uit geupcyclede items van grote modehuizen.
Lantink laat zien hoe hij zijn items samenstelt, zoals een jas die hij voor zangeres Billie Eilish maakte:
"De Fashionweek in Amsterdam is, in vergelijking met de grote fashionsteden Londen, Parijs, Milaan en New York kleinschalig, maar ook heel bijzonder. Die blinkt uit in aparte presentaties waarbij circulaire mode een belangrijk thema is", zegt Georgette Koning, hoofdredacteur van modemagazine Mirror Mirror.
Upcycling voor groot publiek
"We weten met zijn allen dat de mode-industrie zeer vervuilend is. Iedereen is zich er bewust van dat we moeten veranderen. Een kleine verandering met zijn allen, is een grote verandering", voegt directeur Danie Bles van Amsterdam Fashion Week daaraan toe. "Het is een belangrijke beweging die is ingezet omdat we niet anders kunnen, en waar we allemaal in meegaan. Het brengt verrassende creatieve processen met zich mee."
Ook merken voor het grotere publiek doen aan upcycling. Het Nederlandse merk Scotch & Soda had in 2020 een upcycling project, waarbij van kleding uit oude collecties nieuwe ontwerpen werden gemaakt. En H&M was het eerste grote fastfashion-merk waar je kleding kunt laten repareren en vermaken tot een nieuw stuk.
Minder kopen
De wereldwijde mode-industrie is slecht voor het milieu. Adviesorganisatie Milieu Centraal concludeert dat de industrie jaarlijks verantwoordelijk is voor 4 procent van de wereldwijde koolstofuitstoot, meer dan het totale vliegverkeer wereldwijd, zo blijkt uit cijfers.
"Ook is er kans op watervervuiling bij het verven en afwerken van textiel", legt woordvoerster Lara Peters van Milieu Centraal uit. Volgens haar helpt de trend van het upcyclen, maar blijft het hun advies om minder te kopen.
"Je kunt bijna 40 kg CO2 per jaar besparen door zes kledingstukken minder te kopen. Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85.000 keer met de auto rond de wereld."