NOS Voetbal

AZ stuit op uitblinkende NEC-doelman Cillessen en verliest eerste punten

Bekijk de samenvatting van AZ - NEC

AZ heeft na drie zeges op rij voor het eerst puntenverlies geleden in het jonge eredivisieseizoen. Mede dankzij een uitblinkende doelman Jasper Cillessen hield een degelijk NEC de Alkmaarders op 1-1.

De thuisploeg speelde met de 18-jarige debutant Maxim Dekker als vervanger van de geblesseerde aanvoerder Bruno Martins Indi en met de Deen Jens Odgaard centraal voorin als vervanger van de geblesseerde spits Vangelis Pavlidis.

Márquez kopt NEC op voorsprong

Zonder deze sleutelspelers had AZ moeite met het compacte spel van NEC. Myron van Brederode probeerde het met een individuele actie, maar vuurde net over. Cillessen keerde schoten van Tijjani Reijnders en Jordy Clasie, een pegel van Odgaard smoorde en Pantelis Hatzidiakos vuurde hard voorlangs.

 • Pro Shots
  Jens Odgaard, Dani de Wit en Joris Kramer in een luchtduel
 • Pro Shots
  Myron van Brederode
 • Pro Shots
  AZ viert de gelijkmaker van Jens Odgaard
 • Pro Shots
  Iván Márquez viert zijn goal

Iván Márquez, die verdedigend al vier schoten had geblokt, kopte vlak na rust prachtig raak via onderkant lat uit een corner van Oussama Tannane. Odgaard sloeg echter hard en snel terug met de gelijkmaker.

Redding na redding voor Cillessen

Bij het slotoffensief van AZ kwamen Håkon Evjen, Reijnders en Milos Kerkez doelman Cillessen niet voorbij. De Wit deed dat wel met een kopbal, maar die stond een stap buitenspel.

In blessuretijd leek Cillessen toch geklopt, nadat hij een schot van Reijnders niet klemvast had en geraakt leek op het hoofd, maar Calvin Verdonk voorkwam met een redding op de doellijn dat Yusuf Barasi kon scoren.

En zo stapte Cillessen als morele winnaar van het veld. Hij had 11 reddingen verricht, een persoonlijk record voor de doelman in een competitieduel op het hoogste niveau en met Andries Noppert (11 tegen Feyenoord) en Stijn van Gassel (11 tegen SC Cambuur) de meeste reddingen in een eredivisiewedstrijd dit seizoen.

Bekijk hier de reacties na afloop:

AZ-NEC was ook Odgaard tegen Márquez: 'Een intens gevecht, daar hou ik van'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl