De opgestapte stadsdichter Ruth Lasters
NOS Nieuws

Bijval voor stadsdichter Antwerpen, die opstapt na weigering kritisch gedicht

De Antwerpse stadsdichter Ruth Lasters heeft ontslag genomen, nadat het stadsbestuur een kritisch gedicht van haar had geweigerd omdat het niet verbindend zou zijn. Haar mede-stadsdichters zijn bezorgd over hun artistieke vrijheid en het geweigerde gedicht wordt nu gedeeld op sociale media.

Het gaat om het gedicht Losgeld, over het gebrek aan waardering voor praktisch opgeleiden en de vele hokjes en labels in het onderwijs. Lasters, die behalve dichter ook docent is, schreef het samen met zes van haar leerlingen.

Ik ben er niet alleen om promogedichten te schrijven.

De opgestapte Antwerpse stadsdichter Ruth Lasters

Tegen de VRT zegt ze dat de Antwerpse persdienst het gedicht weigerde omdat het niet besteld was. Volgens haar is dat een drogreden, omdat een eerder 'spontaan' gedicht wel meteen werd goedgekeurd. "Ook vorige stadsdichters werkten afwisselend met bestelde en spontane gedichten. Heel jammer dat de stad niet toegeeft dat het gedicht om inhoudelijke redenen wordt geweigerd."

Lasters reageert ontstemd op de weigering en stapt daarom op. "Ik ben er niet alleen om promogedichten te schrijven." Volgens haar komt het gemeentebesluit neer op een weigering om naar de leerlingen te luisteren.

Verbindende rol

Het stadsbestuur ontkent dat er sprake is van censuur. Het gedicht past niet in de verbindende rol die de stadsdichter zou moeten hebben, zegt Nabilla Ait Daoud, de schepen van Cultuur (vergelijkbaar met een wethouder in Nederland). "De vrijheid van elke dichter is absoluut. Maar niet elk gedicht van een stadsdichter is meteen een stadsgedicht, dat we in de publieke ruimte verspreiden."

Een andere Vlaming schrijft op Twitter dat hij hoopt dat de weigering leidt tot het 'Streisand-effect', het verschijnsel dat pogingen om informatie te verbergen juist extra aandacht genereren. Het is vernoemd naar actrice en zangeres Barbra Streisand, die in 2003 via de rechter probeerde om een luchtfoto van haar huis offline te krijgen. De media-aandacht voor het proces leidde er juist toe dat de beelden massaal op internet werden bezocht.

Ook veel gemeenten in Nederland hebben een stadsdichter. In Amsterdam werkt deze volledig onafhankelijk, meldt stichting SLAA, die de stadsdichter ondersteunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl