Getroffen mensen wonen in door de pakistaanse regering opgezette tentenkampen
NOS Nieuws

Zorgen over snelle verspreiding ziektes in overstroomde gebieden Pakistan

Huidziektes, ooginfecties en buikgriep verspreiden zich snel in de overstroomde gebieden in Pakistan. Dat signaleren de gezondheidsautoriteiten in het land. Pakistan wordt geteisterd door hevige overstromingen, met veel ontheemde mensen tot gevolg.

De afgelopen 24 uur zijn er 90.000 gevallen van acute diarree gemeld in de zwaar getroffen provincie Sindh. Maar ook uit andere getroffen gebieden komen veel meldingen van dat ziekteverschijnsel.

Een arts in een van de overstroomde gebieden zegt tegen persbureau AP dat hij al tientallen zieke mensen heeft behandeld. De meeste van hen hebben kwalen die worden veroorzaakt door ziektes die zich via vervuild water verspreiden.

De Pakistaanse regering zegt zich in te spannen om ervoor te zorgen dat alle getroffen mensen schoon water krijgen. Volgens de Verenigde Naties hebben zeker 3 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. Zij zijn vanwege hun leeftijd extra kwetsbaar voor ziektes. Verder hebben 650.000 zwangere vrouwen medische zorg nodig, zegt de VN. De Pakistaanse regering werkt samen met hulporganisaties in een poging die hulp te bieden.

Premier Sharif zegt dat zeker 33 miljoen in zijn land zijn getroffen door de overstromingen, die worden veroorzaakt door zeer hevige moessonregens. Volgens de Pakistaanse rampenbestrijding zijn er al meer dan 1100 mensen omgekomen en ongeveer een derde van het Zuidwest-Aziatische land zou onder water staan.

De verwoesting is groot:

Zware overstromingen richten enorme verwoesting aan in Pakistan

Ongeveer een miljoen huizen zijn verwoest of beschadigd. Voor dakloze mensen zijn door het hele land kampen opgezet waar inmiddels zeker een half miljoen mensen bivakkeren. Juist die plekken zijn een broeinest voor ziektes.

Een van de slachtoffers in zo'n kamp is de 21-jarige Mundam Ali, die zeven maanden zwanger is. Tegen AP zegt ze last van haar rug te hebben, daarnaast hoest ze. Omdat haar huis is verwoest, kan ze nergens anders heen.

'Westen medeverantwoordelijk voor overstromingen'

Pakistan vindt dat het Westen deels verantwoordelijk is voor de overstromingen. De Klimaatminister van het land zegt dat de hevige moesson veroorzaakt wordt door de klimaatverandering waar vooral westerse landen aan hebben bijgedragen. Pakistan vraagt de internationale gemeenschap om financiële hulp bij het herstel van wegen, bruggen en telecommunicatie.

Tot nu toe hebben verschillende landen, waaronder Turkije, China, Qatar en Saudi-Arabië, hulp gestuurd. Volgens de eerste schattingen van de regering heeft de verwoesting zeker 10 miljard dollar aan schade veroorzaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl