NOS Nieuws

Minister wil af van melden adressen advocaten in strafdossiers

Minister Weerwind wil af van het opnemen van woonadressen van advocaten in strafdossiers. In antwoord op schriftelijke vragen van VVD-Kamerlid Ellian noemt de minister voor Rechtsbescherming dat gebruik zeer ongewenst en zorgelijk.

Het komt geregeld voor dat woonadressen in een strafdossier worden vermeld en advocaten hebben daartegen geprotesteerd. Ze vinden het onnodig en soms ook gevaarlijk.

Ook de VVD is kritisch over de gang van zaken en minister Weerwind (D66) sluit zich daar dus bij aan. Volgens hem is er geen enkele reden of noodzaak om privéadressen van advocaten of andere 'geheimhouders' in het dossier op te nemen. En het is ook niet noodzakelijk om alle verkeers- en locatiegegevens van telefoongesprekken met een advocaat te vermelden, vindt de minister.

Onder meer het Openbaar Ministerie, de politie en het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie onderzoeken nu hoe het opnemen van privégegevens in de processtukken kan worden voorkomen. En Weerwind praat zelf ook al met het OM. Hij heeft naar eigen zeggen vertrouwen in een goede oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl