President Duda (r) bij de herdenking van het begin van WO II in Gdansk
NOS Nieuws

Polen eist 1,3 biljoen euro aan herstelbetalingen van Duitsland

De leider van de Poolse regeringspartij PiS, Jaroslaw Kaczynski, zegt dat de regering een schadevergoeding van 1,3 biljoen euro van Duitsland eist vanwege de invasie en bezetting door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Duitsland wijst de claim af. "De kwestie is afgedaan", zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kaczynski liet in 2017 al weten dat Duitsland een nieuwe eis kon verwachten. Een Poolse werkgroep ging aan de slag en kwam uit op het bedrag van 1,3 biljoen, oftewel 1300 miljard. Daar blijft het niet bij. "We hebben ook een besluit genomen over wat we verder gaan doen", zei Kazcynsky vandaag, op de dag dat Duitsland 83 jaar geleden Polen binnenviel. "We kloppen bij Duitsland aan voor onderhandelingen. Dat wordt een lang en moeilijk traject."

Duitsland beschouwt de kwestie van herstelbetalingen als afgedaan. Kort na de oorlog hebben Polen en andere Oost-Europese landen een schadevergoeding gekregen. Ook verloor Duitsland grote stukken grondgebied aan Polen, dat op zijn beurt delen van zijn grondgebied kwijtraakte aan de Sovjet-Unie. De toenmalige communistische Poolse regering beloofde in 1953, op aandrang van de Sovjet-Unie, om geen verdere claims bij Duitsland neer te leggen.

De huidige Poolse regering stelt zich op het standpunt dat de compensatie onvoldoende is geweest. De oorlog was een van de ergste tragedies uit onze geschiedenis, zei president Duda bij een herdenking van het uitbreken van de oorlog in Gdansk. "Niet alleen omdat we onze vrijheid kwijtraakten, maar ook omdat miljoenen burgers omkwamen en de oorlog voor ons land onherstelbare verliezen met zich meebracht."

Spanningen

Aan het rapport dat aan de Poolse claim ten grondslag ligt, werd sinds 2017 gewerkt door een team van dertig economen, historici en andere deskundigen.

De Duitse regering reageert terughoudend. 1 september blijft "een dag van schuld en schaamte die ons steeds weer herinnert aan misdrijven die Duitsland heeft begaan, zei Dietmar Nietan, verantwoordelijk voor de Duits-Poolse samenwerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl