NOS NieuwsAangepast

Spannende verkiezingen voor Berlusconi

Door correspondent Andrea Vreede in Rome

Vandaag en morgen gaat een flink deel van de Italianen naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de burgemeestersverkiezingen in een aantal grote en kleine steden. Het belooft een ongekend spannende strijd te worden. Tijdens de lange campagneperiode zijn deze verkiezingen uitgegroeid tot een referendum rond premier Silvio Berlusconi zelf.

Dat heeft Berlusconi trouwens geheel aan zichzelf te wijten. Vanaf het begin heeft hij zich met verve in de strijd geworpen. Vooral in zijn thuisstad Milaan, waar zijn eigen kandidaat en zittend burgemeester Letizia Moratti op weg leek naar een zekere herverkiezing.

Berlusconi liet geen gelegenheid voorbijgaan om haar te steunen en haar tegenstanders fel aan te vallen. Alles dat in zijn ogen links is, moest het daarbij ontgelden. De communistische magistraten die hem achtervolgen met processen wegens corruptie en seksschandalen, Moratti's opponent Giuliano Pisapia die van Milaan een zigeunerstad met de grootste moskee van Europa wil maken, en ga zo maar door.

Moddergooien en vuilspuiten

Berlusconi was er heilig van overtuigd dat hij met zijn charisma de kiezers opnieuw massaal naar de stembus zou lokken. Hij nam geen enkel blad voor de mond en ook Moratti deinsde er niet voor terug om Pisapia op alle mogelijke manieren zwart te maken. Het was een bulldozerstrategie vol moddergooien en vuilspuiten.

Die bleek echter volstrekt averechts te werken. Bij de uitslag van de eerste ronde, twee weken geleden, lag Pisapia flink voor op Moratti. En vergeleken bij de vorige burgemeestersverkiezingen in 2006 werden Berlusconi's eigen voorkeurstemmen gehalveerd.

Ook Berlusconi's coalitiepartner, de Noord-Italiaanse Lega, moest fors inleveren. Met als resultaat boze gezichten en openlijke frictie tussen de beide bondgenoten. In de andere belangrijke stad, Napels, deed Berlusconi's partij het niet veel beter. Ook daar heeft de oppositiekandidaat, een voormalig magistraat, veel stemmen gehaald en gaat met vertrouwen de tweede ronde in.

Ontslag nieuwslezeres

En de premier? Die is met moeite bijgekomen van de klap en heeft opnieuw het offensief ingezet. Bijna dagelijks bestookte Berlusconi de afgelopen twee weken nieuwsuitzendingen en websites met videoboodschappen die de inwoners van Milaan en Napels tot inkeer moesten brengen. Zo frequent, fel en langdurig waren die toespraken dat een nieuwslezeres van het eerste net van staatstelevisie RAI haar ontslag heeft ingediend. Omdat ze naar eigen zeggen nieuws wil brengen en geen propaganda.

Morgen zal blijken of het Berlusconi gelukt is om iets van zijn oude aantrekkingskracht tevoorschijn te toveren. Want als Milaan valt, is dat het onomstotelijke bewijs dat het met zijn politieke carrière bergafwaarts gaat. En dat kan op nationaal niveau consequenties hebben. Zoals een opvolgingsstrijd binnen zijn eigen partij. Of een steeds openlijker zoektocht van coalitiegenoot Lega naar nieuwe bondgenoten.

Want dat het tijdperk van Silvio Berlusconi (die aanstaande september 75 jaar wordt) een keer ophoudt, weet iedereen. Maar niemand weet wanneer, want Berlusconi heeft al vele malen bewezen dat hij een politieke vechter is die over een hele lange adem beschikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl