NOS NieuwsAangepast

2,5 jaar cel voor ex-lid Hofstadgroep Samir A.

Voormalig Hofstadgroep-lid Samir A. is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het financieren van terrorisme. De 36-jarige Samir A. heeft volgens de rechtbank geld gestuurd naar een groep IS-vrouwen en hen zo geholpen te ontsnappen uit kampen in Syrië.

Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel geëist. Dat de straf lager uitvalt, komt omdat A. op basis van het dossier is vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie.

A. zette inzamelingscampagnes op voor de groep IS-vrouwen, maar omdat er meerdere van dat soort campagnes door uiteenlopende partijen waren opgezet is volgens de rechter niet duidelijk bewezen dat A. gehoor gaf aan oproepen van IS om de vrouwen te steunen. "En in die zin een bijdrage leverde aan de organisatie. Dat is niet het geval."

A. had wel contacten met verschillende personen in Syrië. "Maar daarvoor geldt hetzelfde. Op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld dat deze personen deelnamen aan IS", zei de rechter. "Dat u voornamelijk vrouwen hielp die in IS-gebied waren geweest is ook onvoldoende om vast te stellen dat u daarmee IS zou steunen."

Nederlandse vrouwen

A. zamelde in totaal 107.000 dollar in en stuurde dit met behulp van een ondergrondse bankier naar Syrië, waarbij hij volgens de rechtbank ontsnappingen uit kampen plande en coördineerde.

Het geld ging overwegend naar Nederlandse vrouwen. Zeven van hen zijn teruggekeerd naar Nederland. Van hen zijn vier veroordeeld voor terroristische feiten, de andere drie worden daarvoor nog vervolgd.

Humanitaire hulp

Samir A. werd twee jaar geleden opgepakt. Naar eigen zeggen bood hij slechts humanitaire hulp omdat de Nederlandse overheid de vrouwen en hun kinderen in de kampen in Syrië aan hun lot overliet. Maar de rechtbank zei dat A. wist dat een groot aantal vrouwen op de nationale sanctielijst terrorisme staat.

"U wist dus dat versturen van geld naar personen op die lijst strafbaar was. U hebt op zijn minst het risico genomen dat het geld terecht zou kunnen komen bij IS en gebruikt zou worden voor terrorisme. Daarmee is sprake van voorwaardelijk opzet", sprak de rechter. "Bovendien bestaat het verstrekken van humanitaire hulp in de regel niet uit het verstrekken van financiële middelen, maar uit het verstrekken van goederen, voedsel of medische zorg."

A. zat al 389 dagen vast in voorarrest en heeft daardoor bijna de helft van zijn straf al uitgezeten.

Hofstadgroep

A. is eerder veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor terrorisme en kwam in september 2013 vrij. Hij was lid van de Hofstadgroep, een destijds berucht netwerk van radicaalislamitische jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl