Er zijn teksten op het pad geschilderd
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Regenboogzebrapad beklad in Tholen: 'Als je ballen hebt doe je dit overdag'

In de Zeeuwse plaats Tholen is een regenboogzebrapad beklad. Het pad ligt er sinds afgelopen weekend en is door onbekenden aangelegd. De gemeente gaat de teksten en de kleuren verwijderen.

Het pad is gemaakt voor de 23-jarige Emma Smits uit Tholen. Zij kwam onlangs in het televisieprogramma Au Pairs uit de kast en vroeg zich af waarom er in haar gemeente nog geen regenboogzebrapad was. Onbekenden hebben daarop een bestaand zebrapad in Tholen in regenboogkleuren geschilderd en er de tekst 'for Emma' bij gezet.

De gemeente besloot dat het pad kon blijven liggen tot een regenbui de kleuren had weggespoeld.

Sodom en Gomorra

Maar vanochtend werden ineens teksten op het zebrapad ontdekt. De gekleurde banen zijn vermoedelijk vannacht beklad met religieuze verwijzingen als "Sodom en Gomorra".

Emma Smits zegt tegen Omroep Zeeland de bekladdingen kinderachtig en laf te vinden. "Diep van binnen raak je me er echt wel een beetje mee. Aan de andere kant denk ik: hoe zielig ben je dat je dit doet en hier tijd voor maakt. Doe het dan overdag, dan heb je ballen en dan laat je je mening zien."

Op het pad staan religieuze verwijzingen

Burgemeester Sijbers van Tholen heeft schriftelijk gereageerd op de bekladdingen. "Dit kan echt niet. En past niet in een samenleving die met respect naast elkaar leeft. We roepen iedereen op met onderling respect elkaar de ruimte te geven en open en respectvol met elkaar in gesprek te gaan."

"De teksten en daarmee ook de kleuren worden per direct van het zebrapad verwijderd", aldus de burgemeester.

'Veel te gelovig'

Volgens Emma tonen de bekladdingen aan het slecht gesteld is met de homoacceptatie in Tholen. "Nu komt er natuurlijk niemand meer uit de kast. Ik hoop dat de gemeente er iets aan gaat doen. Dit laat zien dat Tholen veel te gelovig is en dat de lhbti-gemeenschap niet wordt geaccepteerd. Ik vind het zielig voor jongeren en ouderen die hierdoor niet zichzelf kunnen zijn."

Ze liet eerder al weten dat ze niet verwacht dat er een permanent regenboogzebrapad in Tholen zal komen. "Het zou een mooi gebaar zijn van de gemeente, maar er zijn hier te veel kerken die er weerstand tegen bieden."

Advertentie via Ster.nl