Acht van de Israëlische slachtoffers in 1972, met linksonder schermcoach Andre Spitzer
NOS NieuwsAangepast

'Nabestaanden aanslag Spelen München krijgen 28 miljoen euro smartegeld'

Een akkoord over smartegeld voor de nabestaanden van de aanslag op Israëlische atleten bij de Olympische Spelen van 1972 in München lijkt aanstaande. Duitsland is bereid om 28 miljoen euro te betalen, meldt persbureau DPA. Over het bedrag wordt al jaren onderhandeld.

Nabestaanden hopen dat er een akkoord is voor 5 september. Op die dag is er in München een herdenkingsceremonie, omdat de aanslag dan vijftig jaar geleden heeft plaatsgevonden. In de nacht van 4 op 5 september gijzelden leden van de Palestijnse terroristische beweging Zwarte September elf Israëlische sporters en officials in het olympisch dorp in München.

Ze eisten vrijlating van honderden Palestijnse gevangen in Israël en een vrije aftocht. Bij de gijzeling en bij de mislukte bevrijdingsactie door de Duitse politie kwamen alle Israëliërs om het leven. Ook vijf gijzelnemers en een Duitse agent kwamen om.

Enorme fouten

In 1972 en 2002 betaalde Duitsland ongeveer 4,6 miljoen euro als humanitair gebaar voor de getroffenen. Daarnaast kwam er ongeveer een half miljoen euro binnen van het Nationaal Olympisch Comité en donaties van het Duitse Rode Kruis.

In 1994 eisten de families van de slachtoffers 40 miljoen mark (ongeveer 20,45 miljoen euro) schadevergoeding vanwege de enorme fouten bij het politieoptreden. De rechtszaak mislukte vanwege de verjaringstermijn.

Wat gebeurde er bij de Olympische Spelen in 1972? In deze video leggen we het kort uit:

Terugblik: wat gebeurde er tijdens de Olympische Spelen in München?

Ook vijftig jaar na de aanslag komt er nog steeds informatie over het drama naar buiten. Zo werd lang aangenomen dat twee van de drie ontsnapte gijzelnemers na de aanslag gedood werden. Maar volgens de nieuwe KRO-NCRV-documentaire Ankie: de olympische weduwe is een tweede gijzelnemer, Mohammed al-Safady, nog op vrije voeten. Zijn neef, een hoge Palestijnse functionaris, zegt dat hij nog leeft.

Hij zou in Libanon verblijven, ondergedoken voor de Israëlische geheime dienst. Uit tot nu toe geheim gebleven documenten in het archief van München blijkt dat Safady vijf Israëliërs heeft gedood.

Een van hen was schermtrainer Andre Spitzer. Zijn weduwe, Nieuwsuur- en VRT-correspondent Ankie Rechess-Spitzer, hoort in de documentaire na vijftig jaar wie er verantwoordelijk is voor de dood van haar man.

'Ankie: de Olympische weduwe' wordt op 4 en 5 september in twee delen uitgezonden op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl