ANP
NOS NieuwsAangepast

Blussen grote natuurbrand in De Peel duurt nog dagen, 34 hectare in brand

De grote brand in het natuurgebied De Peel bij Griendtsveen in Limburg is nog niet onder controle, maar breidt zich ook niet meer uit. Volgens de veiligheidsregio is het de brandweer gelukt om de brand te omsingelen.

Het gebied van zo'n 34 hectare wordt omsingeld door brandweerlieden en zogenoemde stoplijnen. Dat is een soort grenslijn die de brandweer nat houdt, waarmee het vuur kan worden tegengehouden.

Ook heeft de brandweer tegenvuren gemaakt. Daarbij steken ze gecontroleerd branden aan in het gebied, om ze vervolgens te blussen. Zo ontstaan stroken waar het vuur ook niet verder kan verspreiden.

De brand in het natuurgebied werd rond 06.30 uur ontdekt. In de uren daarna breidde het vuur zich steeds meer uit. Rond 11.30 uur stond 20 hectare in brand. Een paar uur later, om 14.00 uur, ging het om 34 hectare.

Het duurt volgens de brandweer waarschijnlijk nog dagen voordat de natuurbrand eenmaal onder controle is.

Ramptoeristen

De veiligheidsregio had aan bewoners van een dertigtal huizen dringend gevraagd om hun woning uit voorzorg te verlaten. Het gaat volgens 1Limburg om huizen aan de Koolweg en Soemeersingel in Helenaveen. Een groot deel van de bewoners volgt dat verzoek niet op. Het gaat ook om een advies, er is nog geen direct gevaar voor deze bewoners.

De gemeente Horst aan de Maas had om 14.00 uur een noodverordening ingesteld in het natuurgebied. Die verbiedt mensen om in het gebied te komen. Volgens de gemeente was de maatregel nodig omdat de brand ramptoeristen aantrekt. "De aanwezigheid van de ramptoeristen belemmert de hulpverlening bij de bestrijding van de brand."

Beelden van de brand:

Grote natuurbrand in De Peel

Het is tot nu toe onduidelijk waardoor de brand is ontstaan. Volgens de Veiligheidsregio heeft de warmte geen rol gespeeld.

Twee jaar geleden ook al brand

Twee jaar geleden brak een paar kilometer verderop in de Deurnese Peel de grootste natuurbrand van de laatste decennia in Nederland uit. 800 hectare natuur ging in vlammen op.

De zogenoemde Peelbrand begon op 20 april 2020 en duurde tot 16 juni. Wekenlang bleven er smeulende resten in de grond zitten, waardoor de brand af en toe weer oplaaide.

Na die brand zijn meerdere onderzoeken gedaan. Daaruit bleek in november dat die brand bijna niet op natuurlijke wijze kan zijn ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl