Invallen bij Duitse bedrijven die worden verdacht van illegale export Rusland
De Duitse douane heeft een inval gedaan bij chemische bedrijven in een onderzoek naar de illegale export van chemicaliën naar Rusland. Centraal in het onderzoek staat het bedrijf Riol Chemie. Dat bedrijf in het noorden van Duitsland wordt verdacht van het leveren van materialen waarmee onder meer het zenuwgas novitsjok kan worden gemaakt, meldt de regionale omroep NDR.
In totaal zijn zeven bedrijven in het noorden en zuiden van Duitsland door de douane bezocht. Het vermoeden bestaat dat de bedrijven jarenlang, zonder vergunning, chemische middelen exporteerden naar Rusland.
Het onderzoek van de Duitse douane moet uitwijzen of de verdachte bedrijven inderdaad illegaal bezig waren. De bedrijven willen tegenover de NDR niet reageren op de beschuldigingen. Het is niet bekendgemaakt of er ook mensen zijn aangehouden.
De Duitse douane vermoedt dat Riol Chemie chemicaliën heeft geleverd die gebruikt kunnen worden om het zenuwgas novitsjok te maken. Rechercheurs kwamen daarachter door facturen van het bedrijf te bestuderen, blijkt uit documenten die zijn ingezien door de Duitse omroep NDR en de krant Süddeutsche Zeitung.
Novitsjok is een chemisch middel dat vermoedelijk werd gebruikt voor de mislukte moordaanslag op de Russische oppositieleider Navalny, twee jaar terug. Ook zou het zijn ingezet bij de aanslag op de Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter in 2018. Hoogstwaarschijnlijk zijn beide aanslagen uitgevoerd door de Russische geheime dienst.
Geheime dienst
Het is volgens de Duitse douane-rechercheurs ook mogelijk om andere biologische en chemische wapens te maken met de chemicaliën die vermoedelijk naar Rusland zijn geëxporteerd. Een voorbeeld daarvan is mosterdgas.
De onderzoekers vermoeden dat de bedrijven grondstoffen leverden aan het bedrijf Khimmed, een Russische groothandel in chemicaliën en laboratoriumspullen in Moskou. Russische media zeggen dat de groothandel onder meer spullen levert aan laboratoria van het Russische leger en de inlichtingendienst FSB.
De Duitse autoriteiten letten al jaren op Rusland omdat het land wereldwijd spullen en grondstoffen koopt voor militaire doeleinden. Door sancties van het Westen zijn deze materialen steeds lastiger te krijgen.