Ongebruikte treinstellen op het opstelterrein in Utrecht
NOS Nieuws

Morgen laatste stakingsdag: geen NS-treinen in zuiden en oosten

Morgen is de vijfde en voorlopig laatste stakingsdag van de spoorvakbonden. De gevolgen zullen landelijk minder groot zijn dan vandaag, maar in het zuiden en oosten van het land zal er wel hinder zijn. Daar zullen er geen NS-treinen rijden en reizigers wordt aangeraden alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen.

Vanuit het westen gezien zullen treinen rijden tot Amersfoort, Zwolle, Ede-Wageningen, Rotterdam Centraal, Dordrecht en Geldermalsen. Via de reisplanner kan worden opgezocht tot waar welke trein zal rijden. De reisplanner moet nog worden aangepast. De NS verwacht dat vanavond afgerond te hebben.

Ook vandaag is het goed plannen via welk alternatief gereisd kan worden:

Op zoek naar alternatief vervoer bij staking: 'Was wel even uitzoeken'

Vandaag rijden in het hele land bijna geen treinen, vanwege de stakingsdag in het midden van het land. De NS verwacht dat morgenochtend nog hinder kan worden ondervonden van de gevolgen van de actie, omdat nog niet alle treinen op de juiste plek staan.

De treinen van regionale vervoerders, zoals Arriva, Breng en Blauwnet, rijden tijdens de staking wel. Ook de internationale treinen Eurostar en Thalys rijden vandaag, het is nog niet duidelijk hoe dat morgen zal zijn. Hetzelfde geldt voor de treinen naar Duitsland, de ICE International en IC Berlijn.

Meer acties niet uitgesloten

De bonden sluiten niet uit dat er nieuwe acties komen als de NS niet ingaat op hun eisen. Zij vragen onder meer om een eenmalige uitkering van 600 euro bruto en een permanente maandelijkse loonsverhoging van 100 euro bruto.

Staatssecretaris Heijnen heeft de bonden en de NS opgeroepen er samen uit te komen, omdat de situatie voor de reiziger "extreem vervelend" is. De NS noemt het "buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last van de estafettestaking" hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl