NOS NieuwsAangepast

Lancering onbemande maanraket uitgesteld, vrijdag tweede poging gepland

De lancering van de onbemande Artemis I in het Kennedy Space Center van NASA in Florida die tussen 14.33 en 16.33 uur gepland stond, is afgelast. Door problemen met een van de vier motoren moest de lancering van vandaag worden uitgesteld.

De eerstvolgende mogelijkheid is nu komende vrijdag. Lukt het niet om voor vrijdag het probleem met de motor te verhelpen, dan is 5 september een derde optie. Deze twee data stonden al vast voor als de eerste lancering niet zou lukken.

Een impressie van de maanmissie:

  • NOS
    Het geplande vluchtverloop van Artemis I
  • NOS
  • NOS
    Het Orion-ruimteschip met de Europese servicemodule

Voordat de lancering werd afgeblazen waren er nog andere mankementen die verholpen moesten worden. Zo was er een lekkage in een aanvoerleiding voor vloeibaar waterstof.

Daarnaast werd er gekeken naar een mogelijke scheur in een onderdeel van de raket, maar die scheur bleek niet in dat onderdeel te zitten, maar in de schuimlaag aan de buitenkant van de raket die als isolatie dient. Hierdoor liep de lancering al vertraging op. Maar het probleem met één van de vier motoren kon niet snel worden verholpen en daarom werd besloten de lancering in ieder geval met een paar dagen uit te stellen.

In 2025 astronauten op de maan

Het Artemis-maanprogramma wordt gezien als een mijlpaal voor NASA, maar ook voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die een belangrijk aandeel levert. Als de lancering op een later moment doorgaat, is het voor het eerst sinds 1972 dat een maanraket vanuit Florida vertrekt. NASA zette in 1972 met de Apollo 17-missie voor het laatst mensen op de maan.

Het programma is vernoemd naar Artemis, de Griekse godin van de jacht, en de tweelingzus van Apollo. Na de testvlucht moet in 2024 een bemande vlucht rond de maan volgen (Artemis II). Pas in of na 2025 zullen er met Artemis III weer echt twee astronauten op de maan landen. Voor die missie zijn dertien kandidaat-landingsgebieden bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl