Robert Lewandowski (r) viert zijn goal, links Gavi

Lewandowski leidt Barcelona naar zege op Valladolid, Depay en De Jong bankzitters

Robert Lewandowski heeft snel zijn draai gevonden bij FC Barcelona. De 34-jarige spits had met twee doelpunten een groot aandeel in de overwinning op Real Valladolid (4-0). Vorige week scoorde hij op bezoek bij Real Sociedad ook al twee keer.

De messscherpe voorzetten van Raphinha van links waren aan Lewandowski wel besteed. In de 13de minuut kopte Lewandowski na zo'n voorzet fraai op de paal. De bal ging daarna via de rug van keeper Jordi Masip voorlangs.

Even later toonde Lewandowski ook op een andere manier zijn waarde. De spits vond Ousmane Dembélé in het strafschopgebied en de Fransman knalde de bal op de kruising. Het volgende hoogstandje leidde tot een goal. Raphinha zette voor en bij de tweede paal werkte Lewandowski vliegend met gestrekt been binnen.

Een goal als die van Cruijff

Voor Barça-fans riep het doelpunt herinneringen om aan een van de befaamdste goals uit de clubgeschiedenis. Op Twitter ging de vergelijking rond met de goal van niemand minder dan Johan Cruijff, die zwevend door de lucht op onmogelijke wijze scoorde tegen Atlético Madrid op 22 december 1973.

Klik op onderstaande tweet voor de vergelijking.

Pedri zorgde op aangeven van Dembélé voor de tweede treffer. De 19-jarige Spanjaard plaatste de bal keurig in de hoek. De derde goal van Lewandowski leek mooier dan in werkelijkheid. De Poolse spits probeerde het met een hakbal, maar die ging vooral via Valladolid-verdediger Joaquín Fernández in het doel.

Met Frenkie de Jong als invaller voor Gavi na ruim een uur nam het tempo wat af en ging het niveau omlaag, al lag dat niet zozeer aan De Jong.

Sergi Roberto zorgde voor het slotakkoord door de rebound van een inzet op de lat van Lewandowski te benutten.

Pedri viert zijn treffer

Barça-debutant Jules Koundé, overgekomen van Sevilla en eindelijk speelgerechtigd, haalde nog een bal van de lijn en voorkwam daarmee een tegengoal. Voor bankzitter Memphis Depay was er geen speeltijd weggelegd.

Real wint ook

Real Madrid heeft ook zijn derde competitiewedstrijd gewonnen. De titelhouder wendde tegen een stug spelend Espanyol op de valreep puntenverlies af: 1-3. Real leek een eenvoudige avond tegemoet te gaan. Vinícius drukte het overwicht van de Madrilenen al vroeg uit in een doelpunt en vervolgens hield de druk op de Catalanen aan.

Espanyol ontworstelde zich daar echter knap aan en kwam voor rust op 1-1 via Joselu, die zijn zevende treffer in negen duels met Real maakte.

Manmoedig bleef Espanyol tot de 88ste minuut overeind. Captain Karim Benzema tikte eerst een voorzet van Rodrygo binnen en scoorde, na rood voor doelman Benjamin Lecomte, in de blessuretijd ook uit een vrije trap.

Real Madrid heeft net als Real Betis negen punten na drie duels. FC Barcelona en Villarreal volgen met zeven punten.