NOS Nieuws

Illegaal gebouwde wolkenkrabbers neergehaald in Indiase hoofdstad New Delhi

In de Indiase hoofdstad New Delhi zijn twee illegaal gebouwde wolkenkrabbers neergehaald met explosieven. In de in aanbouw zijnde wolkenkrabbers, die 103 en 97 meter hoog zijn, zouden honderden appartementen komen. Duizenden mensen in de buurt zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Het laten instorten van de gebouwen duurde minder dan tien seconden, maar omwonenden moeten tien uur lang hun huis uit. Het verkeer in de buurt is omgeleid. De Apex- en Ceyanetoren stonden aan een drukke snelweg, die de dichtbevolkte staat Uttar Pradesh verbindt met de hoofdstad. De snelweg is afgesloten.

Bekijk het neerhalen van de torens:

Wolkenkrabbers in New Delhi neergehaald

Het Indiase hooggerechtshof gaf vorig jaar na een lange juridische strijd opdracht voor het neerhalen van de torens in de buitenwijk Noida. Er zou geen vergunning zijn voor de bouw en flats zouden niet hebben voldaan aan bouw- en brandveiligheidsvoorschriften.

Tonnen puin

Voor de explosie werden 3700 kilo explosieven aangebracht op strategische plaatsen om de gecontroleerde instorting met zo weinig mogelijk gevolgen te laten verlopen. Er is bijna een half jaar voorbereiding aan voorafgegaan.

Een aantal wijkbewoners is gisteren al uit eigen beweging vertrokken, uit angst voor giftige stoffen in de lucht en mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg van de stofwolk na het opblazen van de gebouwen. Gebouwen in de omgeving zijn deels ingepakt in wit plastic om ze te beschermen tegen rondvliegend puin.

Er blijft een hoop puin en andere materialen van zo'n 80.000 ton achter. Het meeste zal worden gerecycled.

De twee wolkenkrabbers in aanbouw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl