De top in New York werd voorgezeten door de Argentijn Zlauvinen (R), hier naast VN-chef Guterres
NOS NieuwsAangepast

Rusland houdt op kernwapenconferentie VN slotverklaring tegen

Na bijna vier weken is een conferentie over het VN-verdrag tegen kernwapens geëindigd zonder slotverklaring. Rusland sprak een veto uit tegen het document.

De top in New York ging over het Non-Proliferatieverdrag, waarin landen ruim vijftig jaar geleden onder meer afspraken om het bezit van atoomwapens te beperken en kernenergie alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden.

191 landen, waaronder Nederland, hebben het verdrag ondertekend. India, Israël, Pakistan, Noord-Korea en Zuid-Sudan zijn geen partij bij het verdrag.

Rusland zegt dat meerdere landen het niet eens zijn over de tekst in het verdrag:

Rusland spreekt veto uit op kernwapenconferentie van VN

De conferentie van dit jaar werd overschaduwd door de Russische invasie in Oekraïne. Rusland heeft niet alleen verhulde nucleaire dreigementen geuit tegen het Westen, er is ook vrees voor een kernramp bij de door Russische militairen ingenomen Zaporizja-kerncentrale.

Teleurstelling

De top, die op 1 augustus begon, werd gisteren afgesloten zonder resultaat. De voorzitter van de conferentie, de Argentijn Zlauvinen, zei niet op welke inhoudelijke details het precies was misgegaan, maar sprak wel zijn diepe teleurstelling uit.

Zlauvinen zei dat hij had gehoopt op een "vooruitstrevend resultaat" op een moment in de geschiedenis "waar onze wereld steeds meer wordt geteisterd door conflicten en door het groeiende vooruitzicht op een ondenkbaar geachte kernoorlog".

De Russische afgevaardigde zei na de top dat hij eveneens teleurgesteld is dat de deelnemers geen consensus hadden bereikt. Volgens hem waren er vijf punten waarmee Rusland niet akkoord kon gaan, zonder daarbij details te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl