NOS Voetbal

Oranje onder 20 verliest halve finale van Spanje; troostfinale tegen Brazilië

Oranje onder 20 verliest halve finale van Spanje; troostfinale tegen Brazilië

Oranje onder 20 heeft de finale van het WK in Costa Rica niet bereikt. De vrouwen uit Spanje waren met 2-1 te sterk in de halve finales. Na een goed toernooi waarin Oranje de poule des doods met Japan, Verenigde Staten en Ghana overleefde en in de kwartfinales Nigeria versloeg, was Spanje net een maatje te groot.

Al binnen een half uur stond de ploeg van bondscoach Jessica Torny met 2-0 achter door twee goals van Inma Gabarro. Bij de 1-0 van Spanje ging het mis in de opbouw bij Oranje. Samantha van Diemen leverde de bal zo in bij Ane Elexpuru, die Gabarro een niet te missen kans gaf. Keepster Lisan Alkemade, die een prima toernooi speelt, was kansloos. Een kadootje van Oranje.

Inma Gabarro (links) is blij met de 1-0

De tweede goal van Gabarro was er een om in te lijsten. Tussen twee Oranje-verdedigers in nam de 19-jarige speelster van Sevilla de bal knap aan en schoot de bal uit de draai na een stuit vol in de bovenhoek. Haar zevende goal in vijf wedstrijden. Bij rust was het opgelucht ademhalen voor Oranje. Spanje had het overwicht.

Na rust ging Oranje voortvarender van start. Dat leidde binnen tien minuten zowaar tot de aansluitingstreffer van Rosa van Gool, de eerste tegengoal van Spanje dit WK. De Jong Ajax-middenvelder pikte de bal na goed druk zetten van Liz Rijsbergen op zo'n meter of twintig van het doel op en zorgde met een geplaatst schot met binnenkant voet in de verre hoek voor de 2-1.

Rosa van Gool viert haar goal

Na de 2-1 kreeg Oranje even vleugels. De Spanjaarden kwamen onder druk en een minuut na de aansluitingstreffer stond het alweer bijna 2-2. Maar het afstandsschot van Danique Noordman vloog rakelings naast.

Daarna zette Spanje Oranje weer vroeg vast en ging er weer een en ander mis in de opbouw, waardoor Salma Paralluelo vrij kon inschieten, maar de beslissende 3-1 bleef uit. Het slotoffensief van Oranje onder 20 leverde niets op. Geen WK-finale voor de Nederlandse talenten.

Het toernooi voor de ploeg van Torny is nog niet voorbij. Maandagochtend om 00.30 uur (Nederlandse tijd) speelt Oranje in de troostfinale tegen Brazilië, dat van Japan verloor. De finale tussen Japan en Spanje is diezelfde ochtend om 04.00 uur.

"De teleurstelling is ontzettend groot. En dat mag. Maar niet te lang. We kunnen nog steeds een medaille winnen, dus we gaan met opgeheven hoofd naar de laatste wedstrijd. We zijn hier nog niet klaar", aldus bondscoach Jessica Torny.

"Dit team heeft op dit WK zo'n grote klasse getoond. Het is een lang en pittig toernooi en dat willen we nu op de best mogelijke manier afsluiten. Dus vol voor die bronzen plak gaan. Doe je dat niet, dan kijk je daar later met spijt op terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl