SPS Media / Dennis Bakker
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Noodverordening in Enschede na rellen tussen supportersgroepen

Een confrontatie tussen supportersgroepen van FC Twente en het Italiaanse Fiorentina liep gisteravond uit op rellen en ME-inzet in Enschede. De clubs spelen vanavond tegen elkaar in de stad. Er is een noodverordening afgegeven om nieuwe rellen te voorkomen.

Door de noodverordening zijn Fiorentina-supporters niet welkom in de binnenstad. In de loop van de dag liet de gemeente weten dat ook een aantal supporters niet naar het stadion mag komen. Het gaat om 32 Fiorentina-fans die gisteren de confrontatie opzochten met FC Twente aanhangers. Ze werden afgelopen nacht door de politie geïdentificeerd.

Verder laat de gemeente weten dat de relschoppende FC Twente-supporters door hun club een voorlopig stadionverbod opgelegd krijgen. Ook van hen is een aantal geïdentificeerd.

Metalen staven en stoelen

De voetbalsupporters sloegen gisteren minutenlang op elkaar in met metalen staven en stoelen. Tientallen mensen zagen vanaf hun balkon hoe het bij de trappen van het IntercityHotel uit de hand liep tussen de supportersgroepen.

"Ze gooiden van boven aan de trap waxinelichthouders naar beneden. Waarschijnlijk hadden ze die meegenomen uit de hotellobby", zegt een man tegen RTV Oost. "De groep beneden gooide stoelen terug. Toen begon het geschreeuw."

Omstanders vluchtten naar binnen

De vestigingsmanager van een nabijgelegen ijszaak hoorde het lawaai ook en zag hoe de supporters de trappen van het hotel oprenden. De manager rende naar binnen, liet klanten en personeel binnen en deed de deur op slot. Een deur verder bij een hamburgerrestaurant gebeurde hetzelfde. "We stonden met grote ogen te kijken", zegt werknemer Bryan Grol. "Er kwam een grote groep deze kant op, daarna waren vrij snel al onze stoelen weg."

Een vijftal politieagenten stond onder aan de trap, terwijl de vechtpartij onverhinderd doorging en er van alles door de lucht vloog. Keer op keer stormden de supporters op elkaar af, is te zien in een video. Twee supporters kregen klappen terwijl ze op de grond lagen "Binnen twee minuten lag er een op de grond", zegt Grol. "Die liep even later met een bebloed hoofd langs."

Volgens een ooggetuige had een aantal supporters flinke verwondingen in het gezicht. "Een man is ook met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. We stonden stijf van de adrenaline."

ME-inzet

De ME wist de rust weer te herstellen. Bij het hotel lagen volgens ooggetuigen overal stenen en stoelen. Ook is een aantal ruiten van het hotel gesneuveld.

Vorige week speelden de clubs tegen elkaar in Florence en ging het al mis tussen beide supportersgroepen. Op beelden was te zien dat een groep Tukkers achternagezeten werd door een groep Italianen. Op sociale media gingen geruchten rond over FC Twente-supporters die zouden zijn neergestoken, wat werd ontkend door de Nederlandse politie.

Extra veiligheidsmaatregelen

Dat de Tukkers rond de wedstrijd in Enschede wraak willen nemen, zagen ze bij de gemeente Enschede ook aankomen. Daarom nam de burgemeester al voordat de rellen uitbraken extra veiligheidsmaatregelen.

De ijssalon en hamburgerzaak zijn vandaag noodgedwongen open zonder terras. "We zijn nog steeds in shock", zegt Grol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl