NOS NieuwsAangepast

'Manning was te labiel voor Irak'

Bradley Manning, de Amerikaanse militair die verdacht wordt van het lekken van geheime documenten naar WikiLeaks, had nooit uitgezonden mogen worden naar Irak. Daar wist hij toegang te krijgen tot de Amerikaanse ambtsberichten die hij doorstuurde naar de klokkenluiderssite.

Manning was labiel en ongeschikt voor het leger. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse krant The Guardian. De krant sprak met vrienden, oud-collega's en officieren. Ze komen aan het woord in een uitgebreide videoreportage op de website van de krant.

"Bradley Manning was een labiele jongen die ze nooit naar Irak hadden moeten sturen", vertelt een legerofficier in de reportage. De officier, die alleen onherkenbaar in beeld wil, kent Manning van de legerbasis in Missouri waar hij in 2007 zijn militaire training kreeg.

De officier vertelt dat Manning totaal niet kon aarden in het leger en voortdurend slachtoffer was van pesterijen. "Hij werd zoveel getreiterd, dat hij zelfs een keer in zijn broek plaste."

Collega's die samen met Manning in het leger zaten, beschrijven hem als een onstabiel en soms gewelddadig persoon. Manning zou met stoelen hebben gegooid en hebben geschreeuwd naar zijn meerdere.

Ongeschikt

Uit een vertrouwelijke militair rapport in handen van The Guardian blijkt dat ook andere officieren die Manning trainden, grote twijfels hadden over de psychische gesteldheid van de jonge soldaat. Ze meldden meerdere malen dat hij ongeschikt is om uitgezonden te worden.

Hoewel hij voor zijn uitzending nog een psychiatrisch onderzoek onderging, werd Manning toch naar Irak gestuurd. Ook daar ging het niet goed met hem. Twee maanden na zijn aankomst besluit de legerleiding zijn geweer onklaar te maken, zodat hij het wapen niet meer kan gebruiken. Het zou te gevaarlijk zijn.

Verbitterd

De verklaringen ondersteunen het beeld van Manning dat eerder in de media werd geschetst: dat van een jongen in een persoonlijke crisis.

De Washington Post omschreef Manning als 'een verbitterde jongen'. Nadat zijn relatie was verbroken en hij een rang in het leger werd teruggezet nadat hij een officier had aangevallen, zou hij de toekomst somber hebben ingezien. Hij zou de documenten hebben gelekt om "echt iets te veranderen".

Slechte beveiliging

Als inlichtingenanalyst in het leger had Manning toegang tot een grote hoeveelheid vertrouwelijke diplomatieke informatie. Uit verklaringen van collega's blijkt bovendien dat de computers op de legerbasis zeer slecht waren beveiligd. "Wachtwoorden werden op gele memo-briefjes geschreven en op de computers geplakt."

Ook was er nauwelijks controle op wat Manning en zijn collega's achter de computer uitvoerden. Zo kon Manning ongemerkt honderdduizenden documenten lekken naar Wikileaks. Het resulteert in het grootste veiligheidslek in de geschiedenis van de Amerikaanse diplomatie.

Morgen is het een jaar geleden dat de 23-jarige soldaat hiervoor werd opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl